Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Inkomstenverhogende maatregelen mogen winkeliers niet treffen

Inkomstenverhogende maatregelen mogen winkeliers niet treffen

07/08/2020 10:06 - Merredith Bruce

Winkeliers mogen volgens hun belangenorganisatie niet de dupe worden van de voorgenomen inkomstenverhogende maatregelen die de regering wil treffen.

Winkeliers mogen volgens hun belangenorganisatie niet de dupe worden van de voorgenomen inkomstenverhogende maatregelen die de regering wil treffen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De inkomstenverhogende maatregelen die de regering wil treffen mogen op geen enkele wijze impact hebben op winkeliers. Daarvoor waarschuwt Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW) in gesprek met de Ware Tijd.

Hij zegt dat winkeliers "sukkelen" om vaste lasten te kunnen betalen. Het is volgens hem zaak dat de regering doordacht subsidies afschaft. President Chandrikapersad Santokhi heeft onder meer in zijn inaugurele rede gezegd dat er op subsidies aan de rijken bezuinigd zal worden om weer evenwicht te brengen in de begroting. Hij noemde ook de versnelde inning van achterstallige belastingen. Hasnoe stelt dat sectoren die een dienstverlenende taak hebben ontzien moeten worden bij het afschaffen van subsidie.

Hij denkt niet dat de solidariteitsheffing gevolgen zal hebben voor het koopgedrag van de consument. Afgaand op de woorden van het staatshoofd stelt hij dat de heffing van 10 procent betrekking heeft op "sterke brede schouders". "Als echt deze groep zal moeten bijdragen, zal er helemaal niets veranderen wat koopgedrag betreft want zij heeft het geld."

Hasnoe zegt desgevraagd dat als de lage inkomensgroepen getroffen worden door de inkomensverhogende maatregelen, dit wel zijn weerslag zal hebben op het koopgedrag. In dat geval, zegt hij, is de branche er niet op voorbereid. De VSW-voorzitter zegt dat hij en andere winkeliers niet hebben geput uit het Covid-19-noodfonds omdat er onduidelijkheden hieromtrent zijn. Echter, daardoor is overleven voor hen nog moeilijker te midden van de Covid-19-pandemie. "Nog steeds sluiten winkels", geeft hij aan.

Dit gegeven onderstreept volgens hem de noodzaak dat de regering bij invoeren van inkomstenverhogende maatregelen goede afwegingen maakt. Hij zegt in het verlengde hiervan dat de middenklasse als het ware niet meer bestaat. "Je hebt nu een totaal gebroken middenklasse." De vereniging wacht een uitnodiging van de minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie af om het één en ander te bespreken.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina