Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: Mi yee

07/08/2020 14:00 - PS

COLUMN: Mi yee

Philomena Bijlhout  

Het verwijt dat niemand meer mag schrikken van de torenhoge schuldenlast van Suriname, omdat dit bekend is, vind ik onterecht. In je eigen huishouden kom je soms voor meer onverwachte verrassingen te staan terwijl je dacht het financieel overzien te hebben. Terecht stelt columnist Chandralall dat je als volk moet instaan voor de gevolgen van de politieke keuzen die de meerderheid heeft gemaakt. Wat zijn de negatieve consequenties en lessen van de afgelopen jaren.

Neem nu de kwestie-André Misiekaba versus Abop-leider Ronnie Brunswijk, maar ook vicepresident van Suriname. Deze ex-minister en voormalig fractieleider van de NDP wil nu aansluiting bij de Abop. Het lijkt mij een vp en coalitiepartner onwaardig alsook meer in het bijzonder naar de aanhang van de Abop toe, om in deze fase Misiekaba toe te laten tot de partij.

Ruim voordat hij in de media het boetekleed aantrok middels een verklaring op een nieuwssite, werd hij al bewierookt door vp Brunswijk die opriep om hem liefdevol te ontvangen. Zelfs DNA-voorzitter Bee deed hieraan mee. De verklaring van Misiekaba waarom hij uit de NDP is gestapt, lijkt te simpel om waar te zijn. Uiteraard was er geen persconferentie waarbij kritische vragen gesteld konden worden. Laf en tekenend voor het voormalig 'transparant' beleid waar Misiekaba zijn bijdrage aan heeft geleverd.

Het doet mij denken aan vakbondsleider Hooghart. Hij verruilde zijn 'arbeidersstoel' voor het pluche van de NDP in De Nationale Assemblee. Massaal werd hij met de verkiezingen erop afgerekend. Bob Marley zingt: 'You can fool some people sometimes, but you can't fool all the people all the time'. In de verklaring biedt Misiekaba in twee regels zijn verontschuldigingen aan voor zijn fouten in de afgelopen periode. Verduidelijkt inhoudelijk niets en zegt: 'Bepaalde mensen hadden moeite met sommige uitspraken die ik deed op politieke podia'. Helemaal geen uitleg. Welke beleidsinzichten van de NDP vond hij verkeerd terwijl hij die jaren met verve heeft verdedigd? Geen duidelijkheid over zijn gewijzigde standpunten.

En nu komt het. Hij zal God bidden en vragen om dit 'oude gedrag' niet meer te herhalen. Uiteraard want de Almachtige gaat hem uit de put halen. En het is vicepresident Brunswijk, één van de nieuwe leiders van dit land, die oproept Misiekaba weer vertrouwen te geven. Het antwoord van de laatste is: "Mi yee" (ik hoor je).

Weet u, normaliter vergadert elke politieke partij de avond van tevoren over de agendapunten in DNA. Welk vertrouwen en welke garanties zijn er nog tussen de coalitieleden waardoor strategisch beleid kan worden besproken, nu Misiekaba mogelijk aan boord komt bij de Abop? Hoe betrouwbaar of hoe hypocriet is een voormalig fractievoorzitter van de oppositie, die overloopt naar een partner in de coalitie?

Misiekaba's tegenargument is dat hij gehoor moet geven aan zijn Goddelijke roeping. Maar daar had hij eerst de zegen en goedkeuring nodig van de NDP-leider Desi Bouterse. Dat is toch verraad op het hoogste niveau. Zowel naar God (wiens zegen niet genoeg is klaarblijkelijk) als naar Bouterse, wiens zinkend schip hij verlaat. Juist dan heeft de partij je nodig. Banaler dan deze onzin is niet mogelijk vrees ik.

De indruk die partijleider van de Abop en vp Brunswijk wekt door Misiekaba toe te laten op zijn speelveld, is dat hij niet bereid is ander beleid te zullen voeren zoals beloofd in aanloop naar de verkiezingen en later in coalitieverband. De vp is al bezig met zijn benoeming over vijf jaar om president van Suriname te worden. Misiekaba anticipeert daarop want, zo zegt hij in zijn verklaring, de ontwikkelingen binnen de Abop moeten tot volle wasdom worden gebracht."Brunswijk toont echt leiderschap", volgens hem. Daar hoort echter ook vertrouwen bij en geen etnische verdeeldheid. Vooralsnog is het maar de vraag hoe zuiver de intenties van André Misiekaba zelf zijn. Mi yee bun!

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina