Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Preventief

COLUMN: Preventief

06/08/2020 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Preventief

Stuart Rahan  

Je zou denken dat met de ervaringen van veertig jaar militaire dictatuur, Nieuw Front, NDP en V7 we tot geheel nieuwe inzichten zijn gekomen. De term ‘gewijzigde beleidsinzichten’ moet herhaling van fouten voorkomen maar helaas. Persoonlijke afrekeningen vinden nog steeds plaats en politieke loyalisten worden geaccommodeerd ongeacht of hun bagage overeenkomt met de inhoud van de functie. Zo mis ik bijvoorbeeld een econoom in het nieuwe regeerteam en werden ministeries verdeeld zonder te weten wat er mis is en hersteld moet worden. Over de lagere posten zal ik het maar niet hebben.

Het land op een representatieve manier uitdragen is ook zo'n gegeven. We hebben geen ambassadeur in Nederland omdat Desi Bouterse er persoonlijk moeite mee heeft. In Nederland ziet hij herintrede van de kolonisator terwijl jij je niet moet afvragen wat de Nederlandse belangen in Suriname zijn. Juist de omgekeerde vraagstelling is voor Suriname belangrijk. Wat wil Suriname met de relatie tot Nederland?

Invulling van ontwikkelingshulp hoeft niet meer aan de leiband van Nederland gevoerd te worden omdat de slechts resterende twintig miljoen euro al zijn voorbestemd voor onderwijs. Ja, van de 1,6 miljard euro aan bedongen ontwikkelingshulp is slechts twintig miljoen euro over. Ik vrees dat wij niet eens kunnen aanwijzen waar de rest van dat geld in is geïnvesteerd. Net zoals van de vier miljard dollar aan inkomsten de afgelopen tien jaar geen tastbare bewijzen van herinvesteringen opleveren. Pe a moni go? In ieder geval niet in mijn broekzakken.

Dat wij de komende vijf jaar geen investeringen kunnen doen in ontwikkelingsgerichte projecten vraagt om een veranderde denkwijze van politiekvoering. Het overgrote deel van de aanstaande inkomsten zal aan onze neus voorbijgaan, rechtstreeks in handen van internationale financiers die zo'n twee miljard dollar van ons tegoed hebben. Over de steeds omvangrijker wordende olievondsten heeft vooralsnog klappen in onze handen weinig zin. Het eerste vaatje olie en zijn oliedollars zullen pas na de verkiezingen van 2025 zijn verscheept en verdiend. En dat zal nota bene pas kunnen als investeringsdollars de productie mogelijk maken. Weer lenen dus.

Chan Santokhi en zijn regeerteam krijgen het niet makkelijk. Was ze ook niet beloofd, eerder, zij waren er zich bewust van. Maar het grootste obstakel in het wederom gezond maken van onze economie, ligt in de bestrijding van het coronavirus. Alleen met gezonde mensen kunnen wij onze economie gezond maken. Daar zal elke Surinamer zich bewust van moeten zijn. Zolang het virus rondwaart, is alertheid geboden. Directeur Manodj Hindori van het Sint Vincentius Ziekenhuis pleit voor "all hands on deck". Je kan er van alles voor invullen maar als de burger zich niet realiseert dat fysieke contact het virus levend houdt en daarmee onze gezondheid bedreigt, zal Hindori een roepende in de woestijn zijn.

Ofschoon ik geen medisch deskundige ben, weet ik nu al dat zolang het virus niet is uitgeroeid, het nieuwe normaal langer gehandhaafd blijft. Inschattingen van deskundigen lopen uiteen maar we zijn nog minstens anderhalf jaar bezig met het beheersbaar maken van de pandemie. Ik begrijp dat niemand daarop zit te wachten maar willen we deze pandemie succesvol overleven, zijn we gehouden verregaande maatregelen te treffen die de economie ook niet ten goede komen. Het wordt kiezen tussen twee kwaden waar de regering-Santokhi/Brunswijk ons doorheen zal moeten leiden.

Gelukkig zijn er Surinamers als Winston Wirth die ook nadenken over verhoging van de belastinginkomsten. Eindelijk de onroerendgoedbelasting en heffingen uit domeinen invoeren is een optie die tot nu toe slechts op politieke weerstand is gestuit. Ik wacht nog steeds op hervatting van de geschorste DNA-vergadering van 33 jaar geleden. Toen werd de VHP onwel. Anno 2020 lijken er nog meer personen en partijen te kiezen voor een permanente schorsing van deze vergadering. Als ik Santokhi mag geloven, zullen de komende jaren de breedste schouders de zwaarste lasten dragen. Ik zeg bij deze tegen de nieuwe president: hervat de toen geschorste vergadering. En zet ook op de agenda sanering van het overheidsapparaat. Twee vliegen in één vergadering.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina