Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Geen nattevingerwerk bij herstart openbaar vervoer'

'Geen nattevingerwerk bij herstart openbaar vervoer'

05/08/2020 10:04 - Gilliamo Orban

'Geen nattevingerwerk bij herstart openbaar vervoer'

Het openbaar vervoer zal niet zonder meer worden opgestart. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) wil geen valse start maken bij de herstart van het openbaar vervoer. De Covid-19-protocollen moeten duidelijk zijn voor zowel chauffeurs als passagiers. “We hebben gesproken met bus- en bootorganisaties en er is wederzijds begrip om op één lijn te komen. We moeten rekening houden met de Covid-19-situatie waarbij de verspreiding toeneemt. Maar de bushou- ders moeten ook brood op de plank zetten”, erkent Jubithana. Aan de andere kant wil hij voorkomen dat het openbaar vervoer kort na herstart weer wordt stilgelegd.

De Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) had gedreigd dat de bussen vanaf maandag na meer dan vier maanden weer zouden rijden, ook al zou er geen akkoord zijn met de regering. Maar in overleg met de minister heeft PLO hiervan afgezien. De bewindsman weet nog niet wanneer het particuliere bus- en boottransport en het staatsvervoer kunnen worden hervat. De voorwaarden ter bescherming van bestuurders en passagiers moeten eerst vastgesteld worden door het Outbreak Management Control Team. Dat kan mogelijk nog deze week. Daarnaast moet een nieuw tarievenstelsel worden ingevoerd en de compensatie voor het brandstofverbruik worden bekeken.

Of wetgeving in verband met het voorgaande moet worden aangepast weet Jubithana niet. Het Outbreak Management Control Team zal zich daarover buigen. Wetgeving Maar Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van de belangenorganisatie Vosov, zegt dat de beschermingsprotocollen in verband met het coronavirus wettelijk moeten worden geregeld. "Als bijvoorbeeld een passagier verschijnselen van het coronavirus vertoont, moet de chauffeur een autoriteit kunnen inschakelen om te voorkomen dat die persoon in de bus plaatsneemt." Hij heeft begrip voor de vertraging bij de herstart van het openbaar vervoer. "We zijn ons ervan bewust dat de coronapandemie niet verergerd moet worden, anders moeten we weer maanden onze bussen in de garage houden", aldus de Vosov-voorzitter.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina