Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Burgers herbeplanten ontboste Cultuurtuin

Burgers herbeplanten ontboste Cultuurtuin

04/08/2020 22:22 - Amanda Palis

Verschillende burgers hebben het initiatief genomen om bomen te planten op de delen van de Cultuurtuin waar de vegatatie is weggestoten. Dankzij massale protesten uit de gemeenschap is erger voorkomen.

Verschillende burgers hebben het initiatief genomen om bomen te planten op de delen van de Cultuurtuin waar de vegatatie is weggestoten. Dankzij massale protesten uit de gemeenschap is erger voorkomen. Foto: Regillio Derby  

PARAMARIBO - Door natuur- en milieuverpestende ontwikkelingen in de Cultuurtuin hebben enkele touroperators het tot hun missie gemaakt om in de plaats van gekapte bomen andere te planten. “Met dit initiatief hopen wij ten eerste dat we in de samen- leving bewustwording kunnen creëren over onze natuur”, zegt initiatiefnemer Rayan Madhar, gids en lid van de United Tour Guides Suriname. Hij heeft samen met collega’s en andere actieve burgers meer dan vijftig bomen geplant.

"We konden het niet over ons hart krijgen en moesten actie ondernemen, want ook wij als tour gidsen hebben baat bij behoud van de natuur. We brengen regelmatig toeristen naar de Cultuurtuin. Het ligt niet alleen voor de hand, maar het is een geweldige plek ook voor hen. Ook wij hebben er baat bij dat de Cultuurtuin blijft bestaan. Met de jaren heen zien wij de het gebied kleiner worden, waardoor er een grotere druk komt op het kleine stukje groen dat overblijft. Dat is natuurlijk geen goede zaak", stelt Madhar.

Het toerisme ligt al maanden plat door Covid-19, maar hij vertrouwt erop dat het goed komt. Uiteindelijk hebben ook de gidsen er baat bij dat Cultuurtuin blijft bestaan. Hij noemt het een uitdaging voor gidsen om een inkomen te verdienen. "Het is niet makkelijk. Gelukkig zijn er een paar creatievelingen en die via andere mogelijkheden kunnen verdienen."

Hij zegt veelbetekenend dat Surinamers veel meer 'groen' moeten denken. "Als we verkondigen dat we het groenste land zijn van de wereld dan moeten wij dat ook laten zien in onze handelingen. Uiteindelijk heeft de samenleving meerwaarde bij het behoud van het stukje natuur in de Cultuurtuin, want elke middag zijn er wel sporters hier. Ook de gidsen die toeristen brengen om te genieten van een stukje natuur net aan de rand van de stad hebben er voordeel aan."

De reacties op het initiatief voor herbeplanting noemt Madhar overweldigend. Dit komt mede door collega's die hiervoor aandacht hebben gevraagd op sociale media. "De bomen die we hebben gepland zijn allemaal gedoneerd door Surinamers. Ze komen uit alle hoeken van het land, zelfs uit het binnenland."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina