Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Belastingmaatregelen voor lagere inkomensgroepen

Belastingmaatregelen voor lagere inkomensgroepen

04/08/2020 16:04 - Wilfred Leeuwin

Belastingmaatregelen voor lagere inkomensgroepen

 

PARAMARIBO - Bij het invoeren van de aangekondigde solidariteitsheffing, om de regering te verzekeren van meer belastinginkomsten, worden eerst de belastingschijven aangepast. Zodanig dat de lagere inkomensgroepen de 10 procent solidariteitsheffing niet hoeven te betalen. Daarnaast komt er voor deze inkomensgroepen nog een heffingskorting op hun belastingverplichting. Dit zegt minister Armand Achaibersing van Financiën.

"Ook al zouden de laagste inkomens de 10 procent solidariteitsheffing moeten betalen, wat niet het geval zal zijn, zal de heffingskorting nog altijd veel meer bedragen dan de solidariteitsheffing", zegt de bewindsman. Achaibersing geeft aan dat er al een wet op vermogensbelasting bestaat. Alleen zal de uitvoering ervan beter moeten plaatsvinden. Het heffen van vermogensbelasting is onderdeel van de financieel economische maatregelen om in Suriname zelf te kijken waar belastinggelden zijn blijven liggen. De regering is van plan die nu wel te innen.

Bij de belastingdienst is een transitie ingezet. Hiervoor was het noodzakelijk directeur Armand Zunder te vervangen en is er een transitieteam ingesteld om deze dienst te reorganiseren. "Er komt een versnelde inning van belastingen, omdat er veel daarvan buiten ligt. Wanneer we de belastingen aanpakken zullen de maatregelen die we nemen van tijdelijke aard zijn. Bij het nemen van maatregelen wordt er ook gekeken naar hoe de importen van het land eruit zien en waar enige aanpassingen moeten worden gepleegd."

De bewindsman vraagt om geduld als het gaat om de invoering en uitvoering van belastingmaatregelen. In het traject zal ook worden gekeken naar de rij- en voertuigen belasting. De focus is nu op de overheidsinkomsten en het naar beneden brengen van de uitgaven.

Sinds het aantreden van de nieuwe regering is er wekelijks overleg tussen de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en Achaibersing. De hoogte van de wisselkoers behoort tot één van de belangrijke vraagstukken die dringend om een oplossing vraagt. Volgens Achaibersing zal bij het willen instellen van een reële wisselkoers, de macro-economische impact goed in kaart moeten worden gebracht. "Anders kom je voor verrassingen te staan."

Een gemengde commissie met personen van de CBvS en Financiën buigen zich daarover. Tegen eind augustus zal de regering samen met de bank een besluit nemen welke richting de koers opgaat. Volgens de bewindsman is er nu geen sprake van een vaste koers, maar van een geïndiceerde koers. Er kan dus geen sprake zijn van devaluatie van de SRD. "De koers zal gedeprecieerd worden naar het niveau, zoals de markt dat moet hebben. Dat zal tegen eind augustus bekend zijn", zegt Achaibersing.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina