Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wet Spaar- en stabilisatiefonds operationeel maken

Wet Spaar- en stabilisatiefonds met staatsbesluiten operationeel maken

03/08/2020 09:39 - Wilfred Leeuwin

President Chandrikapersad Santokhi heeft zondag beloofd dat het Spaar- en stabilisatiefonds operationeel zal worden gemaakt.

President Chandrikapersad Santokhi heeft zondag beloofd dat het Spaar- en stabilisatiefonds operationeel zal worden gemaakt. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De wet Spaar- en stabilisatiefonds die in 2017 door het vorige parlement is aangenomen, maar door de toenmalige regering-Bouterse/Adhin nooit operationeel is gemaakt, zal snel in werking moeten treden. Dat zei president Chandrikapersad Santokhi zondag op een persconferentie naar aanleiding van de derde olievondst langs de kust van Suriname.

Het staatshoofd gaf aan dat de nodige staatsbesluiten om de wet te laten functioneren niet in orde zijn gemaakt door de vorige regering. "Het is een uitdaging voor ons, maar we gaan het fonds operationeel maken. Deze wet geeft precies aan hoe de berekeningsformule is en welke percentages van de staat uit natuurlijke hulpbronnen zullen terugvloeien naar het fonds", legde Santokhi uit. Hij gaf de garantie dat het beleid van zijn regering zal zijn om deze wet toe te passen op alle inkomsten uit natuurlijke hulpbronnen.

Het staatshoofd zei dat het Spaar- en stabilisatiefonds nodig en belangrijk is voor het diversifiëren van de economie en de duurzame ontwikkeling van de toekomst van het land. Naast diversificatie moeten volgens Santokhi ook sociale achterstanden worden weggemaakt. Een deel van het geld moet terugvloeien naar de samenleving, maar ook worden geïnvesteerd in het onderwijs met een kennismaatschappij, de infrastructuur van het land en de informatietechnologie.

De wet Spaar- en stabiliteitsfonds werd in mei 2017 met algemene stemmen aangenomen door De Nationale Assemblee met als doel om niet alleen te verdienen en uit te geven wat uit de productiesectoren wordt verdiend, maar om te sparen en de economie te diversifiëren. Het fonds moest al in 2018 operationeel zijn, zoals toen door de regering was beloofd.

In dat jaar zou ook een begin worden gemaakt met een eerste storting. Ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën had toen beloofd dat in vijf jaar tijd een bedrag van tweehonderd miljoen US dollar moest zijn gestort. Echter, nu blijkt dat de staatsbesluiten om het fonds te laten werken nimmer zijn geslagen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina