Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname promoveert naar derde divisie Olympiade

Schaakolympiade: Suriname promoveert naar derde divisie

03/08/2020 13:01 - Guillano Bruce

Imaan Kalidjo (r) is dit weekend niet van de partij tijdens de olympiade vanwege schoolexamens.

Imaan Kalidjo (r) is dit weekend niet van de partij tijdens de olympiade vanwege schoolexamens. Foto: Barbados Chess Celebration  

PARAMARIBO - “Een heel mooie prestatie”, juicht voorzitter Frank Lo Kim Lin van de Surinaamse Schaakbond (SSB). Hij is in de wolken omdat Suriname promotie heeft afgedwongen in de onlineolympiade van de Wereldschaakfederatie (Fide).

De selectie begon vrijdag in de vierde divisie en zit drie dagen later - na een bijna vlekkeloos optreden - op het derde niveau. Suriname won in poule D van de vierde divisie van Ghana, Puerto Rico, Togo, Palestina, Nederlandse Antillen, Haïti en Liberia. Alleen Angola was sterker, hoewel die wedstrijd ook bijna werd gewonnen. Uiteindelijk trok het Afrikaanse land met 3,5-2,5 aan het langste eind nadat Suriname bij een gelijke stand de beslissende partij verloor. "Maar we hebben het heel goed gedaan. Het is gegaan zoals ik het had verwacht", zegt Dewperkash Gajadin van het Surinaamse team.

De selectie bestaat uit Viresh Giasi, Suradj Hanoeman, Imaan Kalidjo, Rosangela Dos Ramos en de zusters Catherine en Alexandra Kaslan. "Als bevolking mogen we trots zijn op deze prestatie dat we als klein land tussen grote mogendheden dit hebben kunnen doen", gaat Gajadin verder. "De spelers hebben zich van hun beste kant laten zien, hebben alles gegeven en het heeft vruchten afgeworpen. Nog even dan waren we zelfs boven Angola geëindigd." Het Afrikaanse land eindigde uiteindelijk ongeslagen met achttien punten uit negen speelronden op de eerste plaats. Suriname volgde met zestien punten, terwijl Puerto Rico met veertien derde werd. Van alle vijf poules in de vierde divisie promoveerden drie landen naar de derde divisie.

Suriname is één van slechts drie Caribische landen die zijn gepromoveerd. De andere twee zijn Puerto Rico en Jamaica. Trinidad en Tobago, Guyana, Bermuda en de Bahama's slaagden daar niet in. In elk van de vijf poules van de vierde divisie zaten er tien landen. Voor Suriname is er nog werk aan de winkel. In de derde divisie (vijftig landen) zitten onder meer Denemarken, Portugal, Bolivia en Singapore. De wedstrijden vangen vrijdag aan. Imaan Kalidjo, één van de bepalende spelers van het team, is dan niet van de partij vanwege schoolexamens. Pratul Panchoe en Swatika Ramautarsing, die in het weekend niet meespeelden vanwege de school, zijn er dan wel bij.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina