Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Binda draagt Akmos-voorzitterschap over

Binda draagt Akmos-voorzitterschap over

03/08/2020 22:10 - Wilfred Leeuwin

Na dertien jaar komt er een einde aan het Binda-tijdperk bij de Akmos.

Na dertien jaar komt er een einde aan het Binda-tijdperk bij de Akmos. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos) heeft ondernemer Harry Soekhlal als nieuwe voorzitter. Zijn voorganger Sham Binda droeg de functie over, omdat hij nu assembleelid (VHP) is.

Volgens Soekhlal is gekozen voor aanvulling van het bestuur met een overdracht van het voorzitterschap en geen verkiezing. Er wordt namelijk nog gewerkt aan reorganisatie en het Huishoudelijk Reglement moet worden aangepast. Het bestuur heeft hierover consensus bereikt.

Soekhlal is langer dan 25 jaar ondernemer en heeft ook een bouwmaterialen zaak. "Als lid van Lionsclub Parwani ken ik de noden van mensen goed en zeker die van ondernemers." Volgens hem staat de organisatie voor veel uitdagingen, onder andere in verband met Covid-19. De afgelopen jaren zijn veel Akmos-leden inactief geraakt; weinig betalen contributie en dat moet veranderen.

Hetzelfde geldt voor de "behoorlijk verslechterde positie" van ondernemers. "Van velen is de bestaanszekerheid ernstig in gevaar, vooral omdat de vorige regering niet heeft geïnvesteerd in ondernemerschap. Gelukkig hebben wij in de inaugurele toespraak van president Santokhi kunnen horen dat de regering nu wel van plan is daarin te investeren."

De Akmos-voorzitter kan zich terugvinden in het onderzoeksrapport van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven dat de economie voor bijna 70 procent is lamgeslagen. Volgens hem is duidelijk voelbaar dat het slecht gesteld is met tal van sectoren in de economie. "Maar ook deze periode biedt nieuwe kansen en die moeten we grijpen."

Hij wil de mogelijkheid om via digitale informatie uitwisseling, communicatie en vooral trainingen de inventiviteit van het ondernemerschap beter ontwikkelen. "Om te ondernemen moet je moed hebben en slim zijn en dat willen wij stimuleren. Suriname zal er alleen maar baat bij hebben in de vorm van belastingafdrachten en het scheppen van werkgelegenheid."

Akmos-secretaris Vanessa Nooitmeer zegt dat het nieuwe beleid van de bedrijvenorganisatie zich sterk zal richten op het gezond maken van de aangesloten ondernemingen. De organisatie wil de overheid van advies dienen om het ondernemersklimaat gezond te maken. Ze zal ook een centrale rol moeten innemen voor ondernemers die hard zijn getroffen door de Covid-pandemie om hun bedrijven weer gezond te maken.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina