Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Voorgangers niet op één lijn over sluiting gebedshuizen

Voorgangers niet op één lijn over sluiting gebedshuizen

02/08/2020 00:00 - Lloyd Djendje

Volgens Giorgy Gimith van Bribi is het idee dat men ziek kan worden in het huis van God een leugen die indruist tegen de geloofsovertuiging.

Volgens Giorgy Gimith van Bribi is het idee dat men ziek kan worden in het huis van God een leugen die indruist tegen de geloofsovertuiging. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Onder religieuze voorgangers zijn de meningen verdeeld over de maatregel van de regering dat er voorlopig geen erediensten gehouden mogen worden in kerkverband vanwege Covid-19. Er is namelijk een samenscholingsverbod van maximaal vijf personen.

Sommige geestelijken onderschrijven de maatregel omdat daarmee het besmettingsgevaar kan verminderen, maar anderen trekken een vergelijking met onder andere de markten waar honderden mensen samenkomen. Voorganger Dennis Beieren, overziener van de Wesleyaanse gemeenten Suriname, wil daarom dat christelijke leiders de president vragen het besluit te heroverwegen. "Ik weet dat het christenleven een leven is van elke dag maar de God die wij dienen stimuleert ons om de bijeenkomsten niet te verzuimen. Hij stimuleert ons dat wij harder moeten werken naarmate de eindtijd nadert", houdt hij de Ware Tijd voor.

Apostel Robby Aloewel, leider van het Evangelisch Centrum Suriname, verwijt de regering een "inconsequente houding". Hij ziet geen verschil tussen gebedshuizen en markten, het parlement en de raad van ministers en benadrukt dat Covid-19 niet discrimineert. "De kerk heeft zich altijd en tot nog toe aan de door overheid genomen maatregelen gehouden, want we moeten het virus samen bestrijden."

Hij vindt dat de regering had moeten voortborduren op het laatste besluit van het Covid 19-managementteam onder leiding van Daniëlle Veira om de kerkdeuren weer te openen onder strenge voorwaarden. "Mensen hebben uitgekeken naar de samenkomsten. Alles is aangepast in het gebouw in verband met de sociale afstand en de temperatuurmeter is speciaal aangeschaft. En dan komt plotseling het bericht dat de eredienst weer wordt gestopt."

Giorgy Gimith, senior pastor van Bribi Ministries, bestempelt het idee dat men ziek kan worden in het huis van God als een leugen die indruist tegen de geloofsovertuiging. "Wij geloven in de bescherming van Jezus en de genezing van zieken. Men heeft slechts van horen zeggen vernomen dat de bron van de verspreiding in bepaalde landen door de kerken komt, terwijl dat een rechtstreekse aanval is op onze geloofsovertuiging. Wij geloven in Jezus Christus, zingen, praten en gaan zoveel mogelijk liefdevol met elkaar om als kinderen Gods in de kerk. De Heer Jezus zal hier op antwoorden."

Bijbelleraar Frank Jabinie roept juist op tot gehoorzaamheid en om de kerken gesloten te houden. "Of de beslissing van de overheid goed is of niet laat ik in het midden. Het gaat niet om een besluit waarbij het belijden van ons geloof verboden wordt. Dus we hoeven de maatregelen niet te negeren op grond van een Bijbelse tekst waar gezegd wordt dat wij God meer dan mensen moeten gehoorzamen. Laten wij bidden, in onze binnenkamer en onze verantwoordelijkheid nemen."

Pastor Irvin Chin Sie Jen van de Gemeente Gods Rainville vindt de waakzaamheid van de overheid goed. Ook hij heeft, naar nu blijkt, tevergeefs allerlei maatregelen getroffen voor de hervatting van de samenkomsten. De geestelijke pleit ervoor dat de overheid de kerk de ruimte biedt om buiten de gebouwen tenten op te slaan, waar onder strenge regels de Heer kan worden aangeroepen.

Feroz Nazir, voorzitter van de Surinaamse Moesliemfederatie en ondervoorzitter van de Madjlies Moesliemien Suriname, zegt dat volgens de Islam in feite het gebed in de moskee meer zegen meegeeft dan elders. Maar gebed thuis is ook een optie. Moslims zijn verplicht vijfmaal per dag te bidden. Door zich te houden aan de Covid-19-maatregelen van de overheid leveren de gelovigen een bijdrage aan het indammen van de verspreiding van het coronavirus. Om die reden werd vrijdag toen het Offerfeest, Eid-ul-Adha, werd herdacht het Eid-ul-Adha-gebed in de moskee opgeofferd, "omdat wij ons medeverantwoordelijk voelen voor de gezondheid van de gelovigen en daarmee de totale samenleving".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina