Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Plein pleit voor herstart avondopleidingen Adek

Plein pleit voor herstart avondopleidingen Adek

02/08/2020 06:00 - Ivan Cairo

Plein pleit voor herstart avondopleidingen Adek

 

PARAMARIBO - NPS-assembleelid Ivanildo Plein is van oordeel dat personen die ‘s avonds willen studeren aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, ontwikkelingskansen onthouden worden. Hij pleit daarom voor de herintroductie van avondopleidingen bij Surinames hoogste onderwijsinstelling. “Jaren terug hadden we de avonduniversiteit, zoals we die kennen in de volksmond. Die is al enkele jaren gesloten. Dit brengt met zich mee dat het onderwijs niet volledig of minder toegankelijk is voor eenieder”, zegt de politicus.

Vorig jaar heeft de organisatie Ispeak een petitie aangeboden aan het par- lement voor het herinvoeren van de avondopleidingen op de universiteit, echter zonder het gewenste resultaat. Velen willen verder studeren, maar kunnen dat niet vanwege verschillende redenen en beperkingen. Plein voert aan dat er twee groepen mensen zijn die verder willen studeren: zij die een voltijdse baan hebben en anderen die niet werken en ook willen doorstuderen. "Bij de laatste groep is een hbo-opleiding moeilijker te betalen en bij de andere groep speelt vaak niet alleen de betaling een rol, maar veelal de mogelijkheid, dus de tijd een grote rol", zegt hij.

Een hbo-opleiding biedt de mogelijkheid om los van de ochtend- ook in de avonduren verder te studeren, maar kost veel geld en daartoe zijn velen niet in staat. Met name de jongeren ervaren dit als een obstakel, meent Plein. Vele hebben volgens hem in het verleden de kans gehad om op de avondopleiding van de universiteit hun graad te behalen. "We weten dat ons land steeds op zoek is naar hoger kader. Mensen met een academische graad zijn nodig om ons land verder te ontwikkelen. Immers, niet alleen het individu maar ook het gezin en directe omgeving worden er vaak beter van. En dat is een grote hulp voor het land", aldus de NPS-parlementariër.

Het verlengde hiervan is, zegt hij, dat de overheid alsook het bedrijfsleven dan goed op elkaar afgestemd moeten zijn. Het weer opstarten van de avondopleidingen hoeft, aldus Plein, niet veel te kosten. "Zeker als er ook docenten zijn die liever in de avonduren willen doceren in plaats van de ochtenduren. Het IOL is een optie, maar niet eenieder kiest daarvoor." Bij het benaderen van het her-opstarten van de avondopleidingen van de universiteit moet er wel rekening worden gehouden met de maatregelen die steeds genomen worden door de regering in het kader van de coronapandemie. "Maar het is te doen. Als DNA-lid wil ik mij beijveren voor de heropstart. Laten we eenieder gelijke kansen bieden om zich verder te scholen. Verder scholen is ontwikkeling voor land en volk", stelt de volksvertegenwoordiger.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina