Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Plantenhobbyist vindt passie in ontwerpen kalebaslampen

Plantenhobbyist vindt passie in ontwerpen kalebaslampen

02/08/2020 15:56 - Audry Wajwakana

Yvonne Ten Hove te midden van haar lampen die ze vervaardigt uit de kalebasvrucht.

Yvonne Ten Hove te midden van haar lampen die ze vervaardigt uit de kalebasvrucht. Foto: Audry Wajwakana  

PARAMARIBO - Tien jaar hield Yvonne ten Hove zich bezig met tuinieren. Zelf spreekt ze van een uit de hand gelopen hobby, die begon met het verzamelen van palmsoorten en zaadjes die in haar ruime tuin in de grond belandden. Op den duur had ze zoveel plantjes dat ze die begon te verkopen. In februari besloot ze te stoppen met deze hobby om zich daarna volledig te storten op haar nieuwe passie: lampen ontwerpen van kalebas.

De Ware Tijd ging op bezoek bij de kalebas artisan in haar woning in de luxe woonwijk Palm Village in Commewijne. Het terrein staat vol palm- en kalebas bomen. De passie voor het ontwerpen van de kalebas lampen komt door Willemieke van de Vlist, die ermee in Suriname begon, vertelt Ten Hove. "Op Facebook deed Willemieke een oproep voor kalebassen. Ik had toen twee bomen met vruchten in de tuin staan en reageerde op haar oproep", zegt Ten Hove. De bomen had ze indertijd geplant, omdat ze de groene vruchten heel mooi vindt. "Willemieke kwam de vruchten halen en kwam telkens als de boom vruchten droeg. Op een gegeven moment vroeg ze of ze haar workshops in het maken van kalebaslampen bij mij thuis mocht verzorgen. Dat vond ik goed en zo is onze vriendschap begonnen", vertelt de artisan. Van der Vlist motiveerde Ten Hove ook om deel te nemen aan de workshop en na enige aandringen stemde ze te toe. "Daar is het virus begonnen", lacht Ten Hove.

In verschillende hoeken van haar onderhuis liggen en hangen kalebassen. Kleine en grote ronde tot ovale. De groene vruchten zijn nog nog niet uitgehold en de bruine wel en die zijn klaar zijn om verder verwerkt te worden tot lamp. In het midden van de werkruimte hangen aan een dikke liaan, boven een massieve houten tafel, afgemaakte hanglampen van kalebas als decoratie. In een hoek staat een verzameling flesvormige kalebassen te drogen. "Deze staan bekend als bottle gourd plant en zijn in tegenstelling tot de ronde ovale niet inheems", zegt Ten Hove bij de rondleiding. De plant heeft ze uit zaad wel zelf in haar tuin gekweekt. "Deze soort is een slingerplant die net als de pompoenplant groeit. Het is ook een familie van de pompoen, alleen wordt de buitenkant heel hard net als de kalebas." Omdat het geen inheemse plant is kreeg ze veel problemen met schimmels en ongedierte bij het planten. Om de goede flesvormen te krijgen heeft ze een stellage gebouwd om de plant als klimplant te laten groeien, zodat de vruchten hangen. Een groene vrucht weegt ongeveer tien kilo, maar droog is ze zo licht als een veer. "Het verschil tussen deze soort en de Surinaamse is dat deze soort van binnenuit zelf droogt. Bij de Surinaamse kalebas moet de inhoud van binnenuit eerst leeggehaald worden om er mee te kunnen werken", vertelt Ten Hove. Zaad ontwikkelen, planten en drogen is een proces van een jaar voordat je er iets mee kunt doen. Met de flesvormige kalebas wil de artisan een leuke collectie maken.

Vanaf het inzaaien tot het eindproduct - de lamp - doet Ten Hove zelf. "Het is erg arbeidsintensief en daarom moeilijk om te zeggen hoe lang ik met een lamp bezig ben." In haar opslagplaats heeft ze behalve lianen ook maripabootjes (schutblad van de maripa vruchtjes), versneden boomstammen van haar eigen bomen uit de tuin, die ze met behulp van haar echtgenoot schuurt en daarna een vernislaag geeft om als lampenvoetje te gebruiken. Ook takken gooit ze niet weg. "Ik laat ze drogen en later zie ik wel wat ik ermee kan doen." Alles gebeurt overigens machinaal. Vanaf het uithollen van de kalebas tot het boren van de vormen met een speciale boormachine. De techniek is dat je wel de gaatjes zo goed mogelijk kan verdelen, zodat je een bepaald patroon krijgt. Bij haar is het na veel oefenen gelukt zodat ze er ook aan kan verdienen. In haar woonkamer laat ze een nieuwe collectie zien waarin de patronen duidelijk waarneembaar zijn. In de collectie heeft ze gekleurde kraaltjes verwerkt, zodat wanneer de lamp aangaat ze ook kleur geeft. De lampen levert ze af bij Zus & Zo, maar de meeste maakt ze in opdracht. De combinatie van in opdracht werken en ook haar eigen ideeën uitwerken vindt ze het prettigst. Ten Hove: "Men komt hier bij mij thuis, kiest de vormen uit en we bespreken het ontwerp. Voor mij is het geen productie werk, maar mijn passie.".-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina