Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hadassah een naam van kracht en overwinning

Hadassah een naam van kracht en overwinning

02/08/2020 22:01 - Tascha Aveloo

Hadassah een naam van kracht en overwinning

Hadassah hoopt dat haar liederen mensen zullen sterken in tijden van moeilijkheden. Foto: Rello Pansa  

PARAMARIBO - In de Surinaamse gospelwereld is de naam van Jolanda Paulus-Siwo geen onbekende. Ze heeft haar zangtalent zien groeien naarmate haar geestelijke groei toenam. “Ik heb altijd gezongen.” Met haar zangtalent heeft ze mensen aangeraakt en op een gegeven moment wat het tijd om te switchen van gewoon zingen naar ‘bedienen’. “Dat heeft officieel zijn intrede gedaan nadat ik dertig ben geworden”, vertelt Paulus-Siwo.

Dit jaar is haar carrière als gospelzangeres een volgende fase ingegaan. "Veel zangers hebben een 'andere' naam, een artiestennaam. Anders dan de naam die op hun geboorteakte staat. Ik heb altijd opgetreden met mijn eigen naam. Maar door de ontwikkelingen van de laatste tijden heeft God mij de opdracht gegeven om mijn naam te veranderen en zelfs wettelijk bij de burgelijke stand. Ik heet nu Hadassah Esther, een naam van kracht en overwinning. Daarom zal men nu op mijn cd's zien staan 'Hadassah'.

Volgens de zangeres geloven Christenen dat woorden kracht hebben en dat ook de naam die je draagt een enorm effect op je kan hebben. "Je naam is die waarmee men je elke dag noemt. Dus stel dat je naam betekent 'zielig, zwakkeling of ramp', dan wordt dat elke keer over je uitgesproken. Je gaat eronder lijden. Je zal datgene aantrekken wat elke keer over je wordt uitgeroepen." De naam Hadassah betekent 'bloeiende Mirtheboom' en is afkomstig van een boom die niet gemakkelijk uit te roeien is en veel voorkomt in het Midden Oosten. Esther betekent ster. De naam is ontleen­d aan koningin Esther die ontdekt dat door een list haar volksgenote­n, de Joden, met de dood bedreigd worden. Zij besloot voor hen te vechten. "En daar sta ik ook voor."

Hadassah vertelt dat zij altijd tegenstand bemerkt als zij concerte­n moet geven lokaal of in het buitenland. "Ik moet het altijd in bidden, vasten en sterk geloof volbrengen. Maar ik heb door de jaren heen ook ervaren dat het mij enorm heeft gesterkt. Ik kan nu veel meer aan en laat mij ook niet meer door mijn emotie­s leiden." De artieste lanceerde onlangs haar nieuwe cd 'Na Hej Mje Go' met daarop zeven nieuwe door haar gecomponeerde nummers. Het eerste nummer 'Na Hej Mje Go', zingt zij samen met Elias Harderwij­k. "Ik heb de cd al bij enkele radio- en televisiestations en ik ben in de afrondende fase van het maken van de bijbehorende videoclips."

Toen ze achttien werd begon zij vaker op te treden in de kerk, in andere gemeenten en met diverse gospelbands. Zij maakte in 2013 furore met het nummer 'Bonyo fu mi bonyo', een ode aan het heilig sacrament van het huwelijk en de liefde. Het jaar daarop lanceerde zij haar eerste cd, 'Bonyo fu mi bonyo', met een concert voor echtparen. In 2015 volgde haar tweede cd 'Moro Hey' en dit jaar de derde cd. Ze heeft eerder lokaal en internationaal concerten gegeven met haar band. "Eén van de mooie dingen van het zingen is dat het voortvloeit uit inspiratie. En het is in tijden dat ik door moeilijkheden ga, dat ik inspiratie krijg om liederen te schrijven. Dan komen ze compleet met tekst en melodie. Soms als ik in de studio ben komt bijvoorbeeld een extra couplet erbij, als ik in die flow zit."

Ze vindt het mooi als ze merkt dat mensen geraakt worden door de teksten. "Mensen die bemoedigd worden, die het niet meer zagen zitten. Voor deze cd heb ik letterlijk in één dag alle nummers geschreven. Gewoon alles op mijn mobiel ingezongen en mijn back-up voor teksten is de Bijbel." De kerken zijn nu al ruim vier maanden dicht. "Ik geloof dat velen zwak zijn in hun geloof en zwaar steunen op die zondag bij elkaar komen. Maar de bedoeling is dat je een persoonlijke relatie moet hebben met God. Die faya van het geloof is afhankelijk van jouw toewijding aan gebed en de Bijbel lezen. Alleen daardoor en met de kracht van de Heilige Geest ga je het kunnen maken." Hadassah moedigt mensen die nu thuis zitten en die de 'kerktijden' missen aan om te gaan voor het ontwikkelen van die persoonlijke relatie. "Dit is de tijd om je geloof te activeren." Ze hoopt ook dat jonge mensen met talent durven die tot ontwikkeling te brengen. "Je moet niet opgeven. Maar door je talent zal God je verhogen en gebruiken in het leven."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina