Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Vertrek Misiekaba aderlating voor NDP'

'Vertrek Misiekaba aderlating voor NDP'

01/08/2020 00:00 - Ivan Cairo

André Misiekaba (r) in een stevige omhelzing met president Desi Bouterse in mei 2019 nadat hij was beëdigd als minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

André Misiekaba (r) in een stevige omhelzing met president Desi Bouterse in mei 2019 nadat hij was beëdigd als minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het vertrek van ondervoorzitter tevens fractieleider André Misiekaba uit de NDP betekent een groot verlies voor de partij. Zo stellen ondervoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en ex-parlementariër Rachied Doekhie afzonderlijk tegenover de Ware Tijd. Dit zal vooral in De Nationale Assemblee voelbaar zijn, omdat de meeste NDP-assembleeleden nieuwelingen zijn.

Donderdag werd bekend dat Misiekaba uit de partij stapt. "Jammer dat het één en ander zo is gegaan. Ik heb een goed gesprek gehad met voorzitter Bouterse, waarbij er een traject werd uitgezet richting het weekend. Hij zou namelijk het hoofdbestuur eerst spreken. Nu lees ik dat een NDP-topper de zaak naar buiten heeft gebracht", schrijft de politicus op zijn Facebookpagina. Er staat dat hij later dieper op deze zaak zal ingaan.

Geerlings-Simons die jarenlang met Misiekaba heeft gewerkt, typeert hem als "een harde werker". "Zulk nieuws is nooit prettig, maar in de politiek heb ik al het één en ander meegemaakt, zowel binnen de NDP als in andere partijen. Vertrek van een ervaren persoon in actieve functie is altijd een aderlating. De partij en de fractie zullen daarmee moeten dealen. Het is niet anders", zegt Geerlings-Simons.

Erg verrast dat Misiekaba de partij verlaat is Doekhie niet. "Uiteraard is het een aderlating en André is niet een gewone parlementariër geweest. Hij heeft minstens tien jaar ervaring als volksvertegenwoordiger, heeft charme, charisma en action en was geliefd in de NDP." Voor de partij wordt het volgens Doekhie nog moeilijker omdat vóór de verkiezingen "duizenden Andrés" uit de partij zijn vertrokken, zonder dat die negatieve ontwikkeling is aangepakt.

Met het vertrek van Misiekaba wordt dit pijnlijk blootgelegd. "Het is voor velen hard aangekomen; voor mij minder hard omdat ik het zag aankomen." Volgens de politicus hebben duizenden aanhangers de NDP verlaten "omdat het democratische gehalte van de partij zoek is geraakt", wat ook tot uiting is gekomen in de verkiezingsuitslag. "Omdat den man gwe unu lasi", zegt Doekhie.

In een verklaring maakt de NDP bekend dat Misiekaba partijleider Bouterse woensdag heeft geïnformeerd over zijn besluit zijn lidmaatschap en daarmede al zijn functies uit hoofde van de partij op te zeggen. "Wij betreuren het dat dit nieuws naar buiten is gekomen, voordat de voorzitter de gelegenheid had om de partijstructuren te informeren. Inmiddels is het hoofdbestuur op de hoogte gesteld", aldus dit hoofdbestuur. Misiekaba wordt in het parlement opgevolgd door Tachana Losche.

Ondertussen wordt driftig gespeculeerd dat de ex-NDP-topper aansluiting zal zoeken bij Abop. In een spraakbericht roept de voorzitter van deze partij, Ronnie Brunswijk, de structuren en achterban op zich niet negatief uit te laten over Misiekaba en zijn vertrek uit de NDP. "Ik verzoek iedereen om geen onbezonnen uitspraken te doen. Laten we kalm blijven en de ontwikkelingen afwachten."

Brunswijk stelt dat hij vicepresident is van iedereen en roept de marrons op de eenheid te bewaren. Mocht Misiekaba zich bij Abop willen aansluiten zal dat gerespecteerd dienen te worden en zal hij met open armen worden ontvangen, zegt Brunswijk. Hij benadrukt dat de verkiezingen voorbij zijn, de strijd gestreden is en het onnodig is beledigende uitspraken te doen naar voormalige politieke tegenstanders. "Nu is aan de orde hoe Suriname op te bouwen, hoe ontwikkeling te brengen voor het binnenland. Daarvoor hebben we alle krachten nodig. Nu is het de tijd om elkaar te omhelzen." Brunswijk zegt dat het streven is politici van marronafkomst in andere partijen zoals BEP in eenheid te doen optrekken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina