Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Certificering SLM Boeing opnieuw geblokkeerd

Certificering SLM Boeing 777-200 opnieuw geblokkeerd

01/08/2020 07:58 - Wilfred Leeuwin

Het zit de SLM niet mee. Woensdag voorkwam een technisch euvel tijdens een demovlucht certificering van de Boeing 777-200.

Het zit de SLM niet mee. Woensdag voorkwam een technisch euvel tijdens een demovlucht certificering van de Boeing 777-200.  

PARAMARIBO - De eerder jaren door Singapore Airlines gebruikte Boeing 777-200 die de SLM nu huurt, blijft voorlopig aan de grond. Dat heeft luchtvaartautoriteit Casas woensdag besloten nadat tijdens een demonstratievlucht werd vastgesteld dat het toestel nog niet voldoet aan alle vereisten om te worden ingezet voor lijndiensten. Eén van de nooduitgangen ging namelijk niet open.

De demonstratievlucht van woensdag had te maken met de wijze waarop zowel het cabinepersoneel als het toestel reageert bij een noodsituatie. In de regelgeving staat dat er geen toestel mag worden gebruikt waarvan het cabinepersoneel niet eerst tegenover de luchtvaartautoriteiten heeft bewezen dat het de nooduitgang binnen vijftien seconden geopend kan krijgen. Ook het vliegtuig moet technisch binnen dezelfde tijd hieraan 'meewerken'. Volgens verkregen informatie heeft het cabinepersoneel een goede job gedaan, maar tijdens de demonstratie trad plots een technisch probleem op. Casas heeft op basis hiervan de demonstratie als 'niet met succes behalen van de standaarden' aangemerkt.

Dit leidt opnieuw tot frustraties bij het luchtvaartbedrijf, dat eerder al verwijten heeft geuit aan het adres van de luchtvaartwaakhond. Bij beide instanties liepen de gemoederen hoog op. Maandag hadden partijen na bemiddeling van minister Albert Jubitana van Transport, Communicatie en Toerisme beloofd het certificeringsproces binnen twee weken af te ronden. Hij vindt dat naar het grotere belang moet worden gekeken, namelijk het voortbestaan van de national carrier. De Boeing, die eind vorig jaar met veel fanfare is binnengehaald, staat al zeven maanden aan de grond wat zorgt voor enorme verliezen bij de maatschappij.

De Ware Tijd verneemt dat SLM nu probeert om via de Amerikaanse federale burgerluchtvaartdienst (FAA) gedaan te krijgen dat het toestel snel in een staat wordt gebracht om gecertificeerd te worden. De FAA is belast met onder meer het controleren van de burgerluchtvaart en heeft ver buiten de Verenigde Staten bevoegdheden. De demotest is een strikte voorwaarde waaraan luchtvaartmaatschappijen zich moeten houden. Overigens, de regels van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie zijn verheven tot standaarden die ook zijn opgenomen in de Surinaamse Luchtvaartregelgeving.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina