Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Voldoende bescherming vrouwen noodzakelijk'

'Voldoende bescherming vrouwen noodzakelijk'

31/07/2020 15:56 - Aidy Pinas-Agodeba

'Voldoende bescherming vrouwen noodzakelijk'

 

PARAMARIBO - Asha Mungra, voorzitter van de Unie van Surinaamse Vrouwen (USV), pleit voor een systeem dat vrouwen voldoende beschermt tegen geweld. Veel van hen zijn nog steeds slachtoffer van geweld, maar ook van molest op de werkvloer. Vaak durven de vrouwen geen stappen te ondernemen omdat ze bang zijn voor represaille of maatregelen tegen hen.

Mungra: "Ik probeer ze dan uit te leggen dat ze aandacht ervoor moeten vragen. Ik snap dat het moeilijk is, omdat ze voorkeur geven aan hun baan. Wie wil in deze moeilijke tijd zonder een baan komen te zitten?" De huidige periode zorgt voor veel frustratie en stress. Ze haalt als voorbeeld aan mannen die gewend waren om met vrienden te borrelen met de bedoeling zich te ontspannen worden nu beperkt. De financiële problemen komen er dan ook nog bij kijken. "De onrust kan groter worden en het is vaak de vrouw, die thuis is, of één van de kinderen die er het slachtoffer van wordt."

Onder meer bij overheidskantoren en parastatale bedrijven zou het volgens haar goed zijn om maatschappelijke werkers te hebben bij wie vrouwen terecht kunnen om hun zegje te doen of om hun hart te luchten zonder dat ze problemen krijgen. Volgens Mungra is er op zulke plekken vaak sprake van molest en soms geweld, maar de dingen komen niet naar buiten omdat het heilige huisjes zijn.

"Ik heb onlangs een jonge dame gesproken die bij de douane werkt. Het gaat om een goed uitziende dame die in een moeilijke positie verkeert met al die mannen in topposities. Ze wordt gepest omdat ze niet geïnteresseerd is en zichzelf wil beschermen. Laatst heb ik ook een gesprek gehad met een dame die zelfmoord wilde plegen", vertelt Mungra.

De USV-voorzitter meent dat sommige vrouwen soms ook bewust geen hulp zoeken omdat het systeem volgens hen niet werkt. Ze gelooft daarom nog steeds in het voorlichten van vrouwen over stappen die ze kunnen ondernemen om zichzelf te beschermen of om uit een situatie te komen.

De USV probeert vrouwen die voor hulp bellen zoveel mogelijk wegwijs te maken. Eén van de organisaties waar slachtoffers zich kunnen aanmelden is Stichting Stop Geweld tegen vrouwen. Mungra raadt hen ook aan om zulke gevallen bij de huisarts te melden. Los van de vrouwen vindt ze het noodzakelijk dat ook de mannen worden aangepakt. Die moeten leren hoe om te gaan met hun emoties en met een vrouw.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina