Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Probleem met ziekenhuizen binnenkort opgelost'

'Probleem met ziekenhuizen binnenkort opgelost'

31/07/2020 00:00 - Euritha Tjan A Way

Minister Armand Achaibersing heeft donderdag met de Nationale Ziekenhuisraad gesproken over de financiële perikelen.

Minister Armand Achaibersing heeft donderdag met de Nationale Ziekenhuisraad gesproken over de financiële perikelen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De ziekenhuizen die nu een probleem hebben om de salarissen van juli en de vakantietoelage van het afgelopen jaar te betalen, ontvangen binnenkort het geld. Armand Achaibersing, minister van Financiën, bevestigt tegenover de Ware Tijd dat "er licht is in de tunnel" voor wat dit probleem betreft.

Het 's Lands Hospitaal, Diakonessenhuis en het Sint Vincentius Ziekenhuis hebben nog geen geld ontvangen. Bij 's Lands en Diakonessen voerde het personeel donderdag actie. Het probleem zit volgens de minister bij de manier waarop het geld is aangevraagd. "Ik ben man van verantwoording. Ik moet mezelf indekken. Vooral nu draai ik elke cent om. Dus ik kan niet een eenvoudige Excelsheet krijgen met hoeveel geld welk ziekenhuis nodig heeft en dan uitbetalen. Het werkt niet zo. Het geld moet gedeclareerd worden en daar moeten ook realisatiecijfers aan toegevoegd worden."

De bewindsman heeft donderdagochtend een gesprek gehad met Claudia Redan, voorzitter van de Nationale Ziekenhuizenraad, om te bespreken hoe dit probleem in de toekomst kan worden voorkomen. "De ziekenhuizen mogen declareren, het ministerie van Volksgezondheid zal dan de controle doen en wanneer het daar is goedgekeurd, dan zal Financiën uitbetalen. En als de ziekenhuizen het op die manier doen, zullen ze hun geld heel snel krijgen", verzekert Achaibersing. Hij geeft aan dat de ziekenhuisdirecteuren begrijpen dat het nu anders zal moeten.

De bewindsman beaamt dat het ministerie ook niet tevreden is over de manier waarop het Staatsziekenfonds (SZF), de grootste zorgverzekeraar in Suriname, aanvragen doet voor ontvangst van gelden. "We zijn ook bezig met het SZF, want ook daar wordt geld gevraagd en men zegt niet wat daarmee gedaan gaat worden. Men zegt niets over de betaalde premies en wat daarmee is gedaan. Dat systeem gaat nu veranderen", zegt Achaibersing, die bevestigt dat SZF-directeur Rick Kromodihardjo op non-actief is gesteld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina