Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: De kwestie-Hoefdraad

COMMENTAAR: De kwestie-Hoefdraad

30/07/2020 12:00

COMMENTAAR: De kwestie-Hoefdraad

 

VANDAAG KOMT VOOR het eerst de hoorcommissie van De Nationale Assemblee bijeen om zich te buigen over een hernieuwd verzoek van de procureur-generaal om Gillmore Hoefdraad, de inmiddels ex-minister van Financiën, in staat van beschuldiging te mogen stellen. Vrijwel de hele samenleving eist dat hij moet boeten voor de ellende waarin hij het land heeft gestort. Haast iedereen is het erover eens dat de toenmalige bewindsman daarvoor medeverantwoordelijk is. Maar of hij ook strafbare feiten heeft begaan, is aan de onafhankelijke rechter om te beoordelen.

En als er redenen zijn om hém te vervolgen, dan zijn er wellicht ook anderen die zich voor de rechter moeten verantwoorden omdat ze een dikke vinger in de pap hadden. Denk aan die dure consultants die Hoefdraad om zich heen had verzameld en die hem dus onjuiste adviezen gaven. Eén van hen is de Duitser Bernhard-Fritz Krockow, die bij de Centrale Bank van Suriname zo'n twintigduizend US dollar per maand opstreek en later als adviseur op het ministerie van Financiën tienduizend US dollar per maand. De toenmalige minister kende Krockow nog van zijn IMF-tijd, waar deze al 23 jaar als deputy chief adviezen gaf aan arme landen in Azië en Zuid-Amerika. Hij had veel meer verantwoordelijkheden dan Hoefdraad ooit bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gehad. Op papier dus een geschikte man, maar het liep allemaal anders.

Hij zou in feite het beleid hebben bepaald en alle touwtjes in handen hebben gehad. Op advies van Krockow leende de toenmalige minister links en rechts (veel te) veel geld "om de economie te hervormen". Dat hervormen kost ook geld en maakte Suriname steeds afhankelijker van buitenlands geld. Krockow zorgde er via zijn contacten voor dat Hoefdraad die leningen ook kreeg. Opvallend is dat de Duitser ondanks zijn enorme invloed, zelf zelden in het openbaar verscheen en voor veel Surinamers een grote onbekende is. En nu de werkelijke omvang van het wanbeleid zichtbaar wordt, blijkt de consultant gevlogen. Dus de kans is groot dat hij buiten schot blijft.

Voor de, eveneens duurbetaalde lokale consultants, adviseurs en stafleden die hebben bijgedragen aan het wanbeleid, geldt dat niet. Immers, zij zijn nog in het land en kunnen worden vervolgd, zoals dat ook met de al opgepakte Robert van Trikt, Ashween Angnoe en Faranaz Hausil zal gebeuren. Het is een kwestie van tijd voordat zij mogelijk in hun cel gezelschap krijgen. Mocht de assemblee deze keer wel besluiten dat Hoefdraad kan worden vervolgd, dan is het maar de vraag of dat ooit zal gebeuren. Want Hoefdraad is nergens te bekennen en het hardnekkige gerucht gaat dat hij naar het buitenland is gevlucht. In eigen land is hij sinds een week of twee niet meer gesignaleerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina