Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Moet je niet willen

COLUMN: Moet je niet willen

30/07/2020 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Moet je niet willen

Stuart Rahan  

Sommige dingen moet je als regering niet willen. Jezelf op de borst slaan of veren in je eigen reet steken via NII, NVD, RVDS, RPD, CIOV die het al decennialang doen. Het werkt eenzijdig en heeft veel weg van communistische propaganda zoals in China en Rusland of erger, Noord-Korea met de afgrijselijke Stalinistische doctrine. Wie het kruis heeft zegent zichzelf en dat zal, vrees ik, ook de komende jaren niet veranderen.

De nieuwe staatsinformatiedienst Communicatiedienst Suriname, klinkt heel dictatoriaal communistisch en tegelijk voor meerdere interpretaties vatbaar. Het logo schreeuwt het uit van politieke ellende. Lood om oud ijzer, van hetzelfde laken een pak of oude wijn in een nieuwe zak. Wijsheden die de schijn opwerpen anders te zijn. Het is slechts een naamsverandering.

Dat de regering een eigen persdienst heeft, daar is niks mis mee. Maar om een hele organisatie met krant, radio en televisie te willen, is, in het nieuwe transparante mediatijdperk, achterhaald. Beperk je als regering daarin en geef de zogenaamde staatsomroepen STVS, SRS en ATV een onafhankelijke status om in alle vrijheid aan vrije nieuwsgaring en spreiding te doen. Dat wil niet zeggen dat je als overheid je ei niet kwijt kan op de verschillende staatszenders. Integendeel, als overheid kun je net als elk ander zendtijd kopen en de burger informeren. Wil je kritisch begeleid worden, is kritische journalistiek onontbeerlijk. Staatsomroepen moeten af van de functie van doorgeefluik zonder enige kritische noot op straffe van censuur of verlies van je baan als journalist. Dat gebeurde in de prehistorie van mediabesef. Nu is de rol van de media veelomvattender. We zien meer en willen meer als samenleving.

In deze moet ik toch een compliment geven aan ATV Suriname. Ofschoon de televisiezender valt onder het telecommunicatiebedrijf Telesur, heeft de politiek de functie van het hoofd altijd politiek ingevuld. In 2005 werd Ewald Gefferie het hoofd. Een kleurloze mediamuis die de indruk wekte op de verkeerde plek te zitten maar zijn politieke SPA niet wilde teleurstellen. In 2010 nam Guno Cooman voor de NDP over die na zijn pensionering werd opgevolgd door Romano Doulat, ook een politieke loyalist.

In vergelijking met STVS heeft ATV zich qua nieuwsgaring en verspreiding toch vrij onafhankelijk weten op te stellen. Dat is geen verdienste van de versleten politieke hoofden maar eerder een compliment naar de twee anchors Carla Boëtius-Geldorp en Harvey Panka toe. Zij hebben zich bewezen. Ook tijdens de afgelopen verkiezingen en zeker in de formatieperiode van de nieuwe regering. Het kan altijd beter wat ook het streven moet zijn maar door deze twee is de geloofwaardigheid met betrekking tot hun onafhankelijke journalistiek niet aangetast. Nu de functie van hoofd vacant is, zou het deze nieuwe regering sieren deze twee anchors te belonen.

Ik pleit al jaren voor onafhankelijkheid van de nationale mediahuizen. Invloed (behalve financieel) van regeringen werkt averechts en het helpt ze ook niet hun beleid aan kritische journalistiek te onderwerpen. Als overheid moet je jouw financiële invloed niet om willen zetten in een visie die slechts jou als overheid dat podium van propaganda verschaft. Het is voor de massa die in politiek roerige tijden niet gehoord wordt, behalve als zij zittende politici naar de mond praat.

Ik kan mij herinneren dat Henck Arron als vp zich stoorde aan de werkwijze van het SNA (Surinaams Nieuwsagentschap). Hij vond dat hij als subsidiegever zeggenschap mocht hebben over de inhoud van het journalistieke beleid. Wiens brood men eet, diens taal men spreekt of wie betaalt, die bepaalt is in de journalistiek achterhaalde prietpraat.

De vorm of status van staatszenders is niet het probleem. Het is hoe partijpolitiek mee bedreven wordt. Zittende regeringen hebben de drie media altijd als het verlengstuk van hun partij gezien en deze als hun propagandamachine gebruikt. Geen enkele kritische noot. Was die er wel, dan werd de uitzending gecensureerd. De nieuwe regering is er wat censurering betreft al vroeg bij. Ruben del Prado is het eerste slachtoffer. Wat staat ons nog meer te wachten? Dat moeten wij met z'n allen niet willen.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina