Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Groen, wit, rood en geel

COLUMN: Groen, wit, rood en geel

29/07/2020 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Groen, wit, rood en geel

Ivan Cairo  

Je wil de naam NII veranderen omdat het je te veel herinnert aan Limbo, Bouterse en de NDP? OK, dat is enigszins te begrijpen. Want, je wil niet geassocieerd worden met de paarse propaganda die regelmatig via NII over de samenleving werd gestort sinds diens instelling. Officieel zeg je voor deze naamsverandering te hebben gekozen op basis van vernieuwde inzichten, waarbij de overheid wil overstappen van informatievoorziening naar interactieve communicatie met de burger. “Deze manier van informatie-uitwisseling sluit naadloos aan bij de hedendaagse manier van communiceren”, laat je de burgerij weten.

In je persbericht stop je een leugentje door te stellen dat tijdens de inauguratie van president Santokhi het logo, waarmee de regering de samenleving wil dienen, is gepresenteerd. Vergeve mij als ik dat gemist hebt, maar tijdens de inauguratie heb ik geen officieel statement gehoord dat dit het logo van de nationale regering van de republiek Suriname is. Wel is tijdens de laatste persconferentie van president-elect Santokhi en de drie andere coalitieleiders ditzelfde logo onthuld en gepresenteerd als hét logo van de coalitie, niet van de regering. Anyway, je vond een voor jou passende of gepaste naam: Communicatiedienst Suriname.

Niet zo een sexy naam, maar goed, dat was de meest geschikte waar je in je veranderingsroes op kon komen. Tot nu toe zijn het alleen maar veranderingen, nog geen verbeteringen. Natuurlijk zal je als volgende stap ook een nieuw logo moeten hebben. Ook dat is begrijpelijk, want je moet ook nog werken aan branding etcetera. Het symbool in het nieuwe logo, iets dat elke Srananman zou moeten aanspreken, is ook al snel gevonden: het silhouet, zo je wil, de contouren van het Surinaams grondgebied. Jippie!!! Je bent nog niet tevreden of klaar. In deze moderne tijd voldoet een zwart-wit herkenningsteken niet meer. Je wil kleur, kleur, kleur. En daar ging je de mist in.

De enige kleurpotloden in je speelgoeddoos die volgens jou goed waren zijn rood, geel, oranje en groen. De partijpolitieke kortzichtigheid waarmee zoveel bestuurders van de afgelopen decennia mee behept zijn of waren werd manifest en je kon die niet overstijgen en gaan naar het nationale. Hetzelfde wat de vorige, door de NDP gedomineerde regering, heeft gedaan wordt nu herhaald. Ik breng in herinnering je talrijke klachten dat grondbeschikkingen door ministers, andere overheidsfunctionarissen en politieke figuren aan burgers werden verstrekt onder tenten en in locaties die versierd waren met NDP-vlaggen en paarse attributen. Ook breng ik in herinnering de officiële openstelling van de brug bij Beekhuizen waarbij de drumband gestoken was in NDP-shirts.

De leuningen van sommige bruggen die paars werden geschilderd mogen we niet vergeten. De fontein aan het Valliantsplein werd ook in een paars jasje gestoken. Terecht heb je geklaagd over deze gang van zaken. Ik heb ook mijn kritiek geuit, want zo hoort een nationale overheid die er is of dient te zijn voor elke burgers op het Surinaamse grondgebied zich niet te gedragen. En nu doe je hetzelfde verfoeilijke waar je over hebt geklaagd. Eigenlijk ben je op dit stuk dus geen haar beter dan paars. De kleuren in het logo vertegenwoordigen niet de Surinaamse bevolking, maar uitsluitend de vier coalitiepartijen. De groene NPS, de rode Pertjajah Luhur, de gele Abop en de oranje VHP.

Precies zoals die paars geschilderde brugleuningen en de paars geverfde fontein, in ieder geval mij stoorde, in nog ergere mate stoort die oranje-groen-geel en roodgekleurde 'landkaart' mij. Het is geen symbool van eenheid, inclusiviteit en verbondenheid, maar juist één van uitsluiting, terwijl nog voordat de regering-Santokhi/Brunswijk aantrad de boodschap van inclusiviteit, eenheid en eensgezindheid werd verkondigd. Doe mij, en misschien ook veel andere Surinamers, een groot plezier en verander dat onding. Kleur a tori trafasi. Groen, wit, rood en geel!

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina