Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Certificering Boeing 777 moet binnen twee weken zijn afgerond

Certificering Boeing 777 moet binnen twee weken zijn afgerond

28/07/2020 08:01 - Wilfred Leeuwin

Beu van het lange certificeringsproces van de Boeing 777-200 hebben SLM-medewerkers maandag een protestactie gehouden.

Beu van het lange certificeringsproces van de Boeing 777-200 hebben SLM-medewerkers maandag een protestactie gehouden. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De certificering van de Boeing 777-200 van de SLM moet binnen twee weken zijn afgerond. Dit is het resultaat van een spoedonderhoud maandagavond tussen minister Albert Jubitana van Transport Communicatie en Toerisme (TCT) en de directies van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) en de Civil Aviation Safety Authority Suriname (Casas).

"Het gesprek is goed en constructief verlopen. De minister heeft ons gevraagd om naar het groter belang te kijken en ervoor te zorgen dat het vliegtuig snel kan worden gecertificeerd", zegt SLM-directeur Radjesh Radjkoemar. Voor hem is het, na het gesprek dan ook niet meer van belang om te reageren op beweringen van Casas als zou SLM er zelf debet aan zijn dat het toestel niet is gecertificeerd. "Ik ben oplossingsgericht. Ik wil wel ten stelligste benadrukken dat de vliegveiligheid bij SLM die al langer dan 57 jaar bestaat, prioritiet nummer één is."

Volgens Radjkoemar is SLM tijdens het certificeringsproces continu in overleg geweest met Casas om ervoor te zorgen dat de maatschappij voldoet aan alle gestelde eisen over de luchtwaardigheid van haar vliegtuigen. Radjkoemar zegt dat dat het belangrijk is dat beide organisaties hun geloofwaardigheid en integriteit behouden in dit traject. Na het gesprek met de minister hebben partijen de wens geuit zich voor de volle 100 procent te willen committeren aan internationale veiligheidsregels en standaarden van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO). "Er zijn nu duidelijke afspraken gemaakt die gericht zijn op het zo snel als mogelijk ETOPS (Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards) gecertificeerd vliegen met onze B-777", benadrukt de SLM-directeur.

Casas-directeur Anjulio Wolf zegt dat met een succesvolle uitvoering van openstaande demonstraties door de SLM deze kwestie tot een goed einde kan worden gebracht. Ook hij weigert in te gaan op de aankondiging van de SLM-directie dat die desnoods bij president Chandrikapersad Santokhi zal aankloppen om het toestel gecertificeerd te krijgen. Wolf zegt dat in feite het voorlaatste Evacuatie Demonstratieplan van de SLM al acceptabel genoeg was en dus kan worden goedgekeurd. Dat de technici van SLM, volgens hem niet aan de vereisten zouden voldoen, zou daarop geen invloed hebben. Het luchtwaardig zijn van het toestel en het door SLM kunnen garanderen van een veilige vluchtuitvoering zijn verschillende zaken", zegt Wolf. P

Met het gesprek bij minister Jubitana komt er een andere wending in deze kwestie dan maandagochtend het geval was. Het personeel heeft toen op een bijeenkomst op het SLM-hoofdkantoor zich laten informeren door de directie. Radjkoemar heeft toen bij het beantwoorden van vragen gezegd dat er een nieuw plan aan Casas zal worden aangeboden. Het SLM-personeel, dat niet al te positief gestemd was over de verrichtingen van Casas, stelde toen indringende vragen, zoals 'wat er zal gebeuren wanneer Casas ook dit plan niet goedkeurt'. De bezorgdheid bij het personeel omvat de continuïteit van de vliegmaatschappij, vrees dat het toestel terug aan de Belgische verhuurder zou moeten worden gegeven zonder dat het in operatie was gezet en dat salarissen misschien niet meer kunnen worden uitbetaald. Radjkoemar heeft toen beloofd er alles aan te zullen doen dat de Boeing zo snel mogelijk kan worden gecertificeerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina