Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Achttien advocaten moeten in quarantaine

Achttien advocaten moeten in quarantaine

28/07/2020 09:58 - Jason Pinas

Samantha Gajdradj heeft begrip voor de voorzorgsmaatregelen die het Hof van Justitie heeft getroffen na positieve tests onder de Parketwacht.

Samantha Gajdradj heeft begrip voor de voorzorgsmaatregelen die het Hof van Justitie heeft getroffen na positieve tests onder de Parketwacht.  

PARAMARIBO - Achttien advocaten, onder wie Irvin Kanhai, moeten voor twee weken in thuisquarantaine. Ze zijn vorige week namelijk in nauw contact geweest met twee leden van de Parketwacht, die vrijdag positief zijn getest met Covid-19. Ook bij het personeel van het Hof van Justitie zijn personen geïdentificeerd, die zich moeten afzonderen omdat ze in contact zijn gekomen met de twee besmette personen.

De strafzittingen vinden ondanks deze situatie normaal voortgang, maar het verhoren van verdachten door de rechter gebeurt uitsluitend telefonisch. Samantha Gadjradj, deken van de Orde van Advocaten, bevestigt tegenover de Ware Tijd dat deze collega's de toegang tot zowel de straf- als de civiele zittingen is ontzegd. Volgens haar is op camerabeelden te zien dat één van de positief geteste parketwachters zonder een mondkapje aanwezig was.

Sommige advocaten hebben ook hun mondkapje afgezet toen ze in het gebouw waren. "BOG gaat contact met de advocaten opnemen en we hopen van harte dat niemand uit deze groep besmet is", zegt de deken. Gadjradj onderstreept dat het om een behoorlijk aantal raadslieden gaat wat opnieuw zal leiden tot vertraging van de verschillende strafzaken. Echter, ze begrijpt de voorzorgsmaatregel van het Hof van Justitie volkomen. "We begrijpen dat alle partijen zo veilig mogelijk moeten blijven" benadrukt de deken.

Advocaat Kanhai vindt het "heel erg lastig" dat hij het gebouw niet mag betreden. "Het is niet eenvoudig want cliënten willen je eigenlijk lijfelijk zien. Het is niet prettig werken zo", legt hij uit. Kanhai voelt zich helemaal fit en denkt niet dat hij positief getest wordt. Serena Essed, die sinds kort ook strafzaken doet, vindt het net als Kanhai niet ideaal dat verdachten nu uitsluitend telefonisch worden gehoord. "Eén van de dingen die wel zou kunnen is de verdachten via Zoom horen maar ik heb begrepen dat niet alle politieposten internet hebben", merkt Essed op. "Dat is anno 2020 een verschrikking dat diverse politieposten geen internet hebben", voegt ze eraan toe.

De advocaat vraagt zich af of de verdachten niet in de rechtszaal gehoord kunnen worden met in achtneming van de Covid-19-maatregelen. "Voor mij maakt het wel uit, want dan kan de rechter de indrukken van de persoon tot zich nemen. Telefonisch is niet persoonlijk." De advocaat pleit daarom voor modernisering van de politiehuizen, zodat via Zoom de verdachten toch gezien kunnen worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina