Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Certificering Boeing-777 SLM stagneert

SLM moet Boeing misschien ongebruikt teruggegeven

27/07/2020 00:00 - Wilfred Leeuwin

SLM moet Boeing misschien ongebruikt teruggegeven

SLM kan de boeing niet inzetten, omdat Casas het certificeringsproces nog niet heeft afgerond. Foto: Edward Wilfred Oldenstam  

PARAMARIBO - "Ik moet die kist in de lucht krijgen, maar de essentie daarvan is waarschijnlijk nog niet doorgedrongen tot Casas", zegt SLM-directeur Radjesh Radjkoemar duidelijk geïrriteerd in gesprek met de Ware Tijd. Hij kan het niet verkroppen dat Casas, de luchtvaartautoriteit van Suriname, steeds weer een ander excuus heeft en vooral niet meewerkt dat de sinds vorig jaar geleasede Boeing-777 niet kan worden ingezet.

Intussen lopen de leasekosten van het toestel door en moet de Mid-Atlantische-route worden onderhouden met gehuurde toestellen. Het bedrijf kan financieel het hoofd nauwelijks boven water houden, omdat diverse kosten zoals salarissen doorbetaald moeten worden. De directeur vreest dat als het toestel niet snel kan worden ingezet het in mei 2021 teruggegeven moeten worden aan de Belgische verhuurder. De plannen om met het 'nieuwe' toestel niet alleen op de de Mid-Atlantische-route te vliegen, maar ook naar andere bestemmingen, komt in gevaar.

De personeelsbond heeft intussen zijn leden opgeroepen maandagochtend massaal bij het hoofdkantoor van SLM te zijn. De directeur zal hen informeren over de ontwikkelingen. Onder het personeel bestaat een gevoel van onzekerheid. Radjkoemar verzekert dat het salaris van deze maand is gegarandeerd en dat er nu al wordt gewerkt om ook dat van augustus veilig te stellen.

Het personeel eist van de directie dat die uitgebreid vertelt waarom de gehuurde Boeing nog niet vliegt. De directeur begrijpt het standpunt van het personeel en zal hen toespreken. Hij heeft minister Albert Jubitana (Abop) van Transport, Communicatie en Toerisme vrijdag geïnformeerd over de problemen. "Maar hij is pas op het ministerie en moet zich inwerken", zegt Radjkoemar begripvol tegen de Ware Tijd.

Het bondsbestuur noemt in zijn WhatsAppbericht Casas een obstakel bij het certificeringsproces van het 'nieuwe' toestel. "Casas zal ervoor zorgen dat ons mooie bedrijf nu failliet zal gaan", staat er. De druppel die de emmer bij het personeel heeft doen overlopen is dat vrijdag de luchtvaartautoriteit op het laatste moment een evacuatie demonstratievlucht heeft afgeblazen met de mededeling dat de inspecteur die belast is met de vlucht ziek is. Alles was in gereedheid gebracht voor de vlucht.

Radjkoemar zegt dat eerder de demonstratievlucht meerdere keren om soortgelijke redenen is uitgesteld. Hoewel een deel van de certificering al heeft plaatsgevonden lijkt het erop dat Casas steeds weer een reden heeft om het proces niet te voltooien. "Ik denk bij mezelf: 'werk toch mee en besef wat er allemaal op het spel staat'", verzucht hij. "Wij hebben als directie tal van alternatieven aangeboden aan Casas, tot zelfs het op onze kosten charteren van een vliegtuig om de mensen die nodig zijn te laten halen of die naar het buitenland te brengen om de certificering af te ronden. Ik moet die kist in de lucht krijgen, het kan niet anders."

Overigens, SLM heeft een optie om Casas te laten voor wat het is, hoewel ze van die mogelijkheid niet graag gebruik maakt. "Ik kan het vliegtuig laten registreren in het buitenland. Dat is internationaal gangbaar. Ik vind het wel jammer als dat moet gebeuren." Radjkoemar stelt dat Guyana veel verder is in luchtvaartbeleid. "Zo hebben wij binnen zes weken van de regering daar toestemming gekregen om vanuit Georgetown te vliegen naar de Verenigde Staten. Daar snappen zij het belang wel."

Hij wijst erop dat Casas er zelf belang bij heeft dat de certificering van de kist rond komt. Ze is financieel voor een groot deel afhankelijk van de inkomsten van de SLM, zegt Radjkoemar. Directeur Anjulio Wolf van Casas was zondag ondanks herhaalde telefonische oproepen en WhatsAppberichten van de Ware Tijd niet bereikbaar voor een reactie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina