Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dambreuken leggen zuidelijk deel Coronie blank

Dambreuken leggen zuidelijk deel Coronie blank

27/07/2020 10:01 - Beta Debidien

Dambreuken leggen zuidelijk deel Coronie blank

 

TOTNESS - Door breuken in de waterkerende dam bij de plantages John en Burnside in Coronie is het zuidelijk deel van het district blank gelegd. Het gaat om breuken van elk drie tot vier meter breed en anderhalf meter diep van waaruit het water uit de Coroniezwamp met volle kracht de omliggende landbouwgebieden binnenstroomt. Het ministerie van Openbare Werken (OW) zal maandag met een aannemer werken aan het herstellen van de dammen.

"Het water staat tachtig centimeter tot één meter hoog op de percelen", schetst Jacques Geffery, bestuurslid van de Landbouwcoöperatie Coronie, de situatie voor de Ware Tijd. Hij stelt dat er geen noemenswaardige schade is. "Maar het water staat wel hoog, waardoor boeren genoodzaakt waren hun vee over te brengen naar hoger gelegen gebieden."

Leroy Doorson, districtscoördinator van het ministerie, geeft aan dat het gaat om twee nieuwe breuken in de waterkerende dam in het zuiden. In Totness dreigt ook een dam het te begeven. "Daar stroomt het zwampwater er al over." Door de aanhoudende regen staat het water vrij hoog in de zwamp.

Doorson: "Het heeft de maximale piek bereikt en we hopen dat het minder zal regenen om de situatie te stabiliseren. We zitten in een overgangsfase van het natte naar het droge seizoen, wat betekent dat de druk op de dam ook zal afnemen." Volgens hem heeft de dam een grondige onderhoudsbeurt nodig. "Ze moet breder gemaakt en opgehoogd worden, om breuken te voorkomen. We weten dat deze regering de productiesector zal stimuleren en dat maakt dat wij de rijstsector in Coronie gaan herstarten."

Doorson heeft intussen contact gemaakt met zijn superieuren in Paramaribo en begrepen dat het ministerie samen met een aannemer in het district de breuken zal herstellen. "Wij hebben alles in kaart gebracht en gaan maandag de machines dirigeren naar Burnside. Het water staat heel hoog op de arealen en we moeten bekijken hoe wij de machines op de locatie kunnen krijgen."

Doorson heeft het ministerie van LVV gevraagd de overlaat open te gooien, zodat het water uit de zwamp via natuurlijke wegen naar zee kan stromen. "We controleren ook de afvoerleidingen en proberen dag en nacht het water over te pompen naar zee."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina