Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Opdracht sportbonden

COMMENTAAR: Opdracht sportbonden

27/07/2020 12:00

COMMENTAAR: Opdracht sportbonden

 

DE INFECTIOLOOG STEPHEN Vreden van het Covid-19 management team heeft op een persconferentie sportbonden opgeroepen hun visie kenbaar te maken over start van hun activiteiten. Zo’n oproep klinkt sympathiek, omdat het een sfeer schept van een gezamenlijke aanpak tegen de gevolgen van het virus. Het geeft het aangenaam gevoel dat maatregelen niet worden doorgedrukt in de keel van sportbonden die gehouden zijn aan strenge maatregelen, zoals de rest van de samenleving. De realiteit is wel dat de oproep niet gemakkelijk uitvoerbaar is.

Zelfs virologen, infectiologen en microbiologen wereldwijd worden om de tuin geleid door de onberekenbare bewegingen en gedragingen van het virus en geven tijdens presentaties toe nog niet alles er van te weten. Die onzekerheid brengt verwarring. Neem bijvoorbeeld de discussies over het wel of niet dragen van mondkapjes. In het ene land wordt dat verplicht gesteld en in het andere niet. Om het bij de sport te houden. In de internationale sportwereld is bekend dat de voetbal regelmatig wordt ontsmet. Publiek wordt niet toegelaten en spelers zijn niet in staat de anderhalve meter afstand op het veld in acht te nemen en omhelzen elkaar, na een vreugdevol moment, terwijl dat aanvankelijk verboden was.

Persoonlijk contact tijdens voetbal en basketbal is nauwelijks te vermijden. Alle spelers worden vóór elke wedstrijd getest, ook al hebben ze geen klachten. In sommige landen is spuwen tijdens de wedstrijd verboden. Openbare discussies op de internationale televisie wijzen op tegenstrijdige maatregelen en beperkingen die niet zijn vastgesteld op basis van internationale standaarden. Dan volgt de vraag welke standaarden Suriname volgt wat sport betreft, want wereldwijd zijn de maatregelen niet consistent. Leidend hierin zijn niet de sportbonden, maar het Covid-19-managementteam.

Hoe sympathiek ook, maar de bal op de helft van sportbonden zetten kan er toe leiden dat zij in eigen doel scoren, wegens weinig of geen kennis over het medische vraagstuk. De taak van het Covid-19-team is onder meer middels preventie besmetting te voorkomen. Daarvoor zijn sedert maart bekende instructies gegeven. Een presentatie houden voor sportbonden over de eisen waaraan zij moeten voldoen, moet er komen. Dan kunnen de bonden daarop inspelen en een draagvlak zien te vinden om het Covid-team te bewegen het licht op groen te zetten. President Santokhi heeft tijdens zijn toespraak zaterdagavond de deur op een kier gezet om naderhand tot versoepeling van de maatregelen over te gaan. Wat de sport betreft is daarom een stevige discussie tussen het managementteam, de regering en sportbonden noodzakelijk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina