Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Nationale schande

COLUMN: Nationale schande

27/07/2020 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Nationale schande

Giwani Zeggen  

Wij kijken natuurlijk allemaal uit naar het moment dat Covid-19 verleden tijd is en een buitenlandse vakantie weer mogelijk is. Dat wordt hoogst waarschijnlijk ergens volgend jaar als ik de ontwikkeling van het virus in Suriname en de rest van de wereld volg. Hoe het ook zij, als wij weer mogen vliegen, is er een grote kans dat zulks niet in een SLM-toestel gebeurt. Omdat het bedrijf tegen die tijd misschien al failliet is verklaard. Sommigen zullen dan met de beschuldigende vinger richting het coronavirus wijzen, terwijl het er toch veel van heeft dat de oorzaak in Suriname zelf gezocht moet worden.

Al bijna een jaar is onze national carrier bezig de nieuwe B777-200 te laten certificeren door de Surinaamse luchtvaartwaakhond Casas. En al bijna een jaar schijnt het maar niet te willen lukken. Dat kan er bij mij niet in. Wat gaat er mis? Ik heb namelijk nog nooit in een Nederlandse krant gelezen over problemen die de KLM ondervindt bij het certificeren van toestellen. Of dat United Airlines niet kan vliegen omdat een gekocht toestel niet door de keuring komt. Dan laten we problemen met de Boeing 737 Max even buiten beschouwing. Het vliegverbod voor dat type toestel geldt voor iedereen.

Ik begin zo langzamerhand het gevoel te krijgen dat er ergens iets niet goed zit tussen Casas en de SLM. Omdat het niet de eerste keer is dat de certificering van een toestel van de national carrier zo lang duurt. De eerste keer dat het mij opviel was in 2004. De SLM zou na jaren weer met een eigen toestel, een Boeing 747-300, gaan vliegen op de Mid-Atlantische-route. Ik studeerde in Nederland en kan mij nog goed herinneren hoe blij ik was dat ik in het vervolg in onze eigen 'plane' kon zitten. Ik stuurde zelfs een ingezonden artikel naar deze krant onder de kop 'Trots is soms werkelijk uit de lucht gegrepen'.

Ook in 2018 waren er problemen bij de aankoop van de Boeing 737 die de regionale route moest onderhouden. Weer was er een verschil van inzicht tussen de SLM en Casas over het certificeringsproces dat doorlopen moest worden. Of er nog meer gevallen zijn waarbij de twee partijen met elkaar overhoop hebben gelegen, heb ik zo snel niet kunnen achterhalen. Feit is, dat voor de zoveelste keer het luchtwaardig krijgen van een toestel niet vlot verloopt en de SLM daardoor enorme verliezen lijdt. De huidige B777-200 is geleased en het contract verloopt in mei volgend jaar. Zul je maar net zien dat wij een prachtig toestel hebben, zoekt u maar een foto online en let vooral op de staart, dat in mei volgend jaar moet worden ingeleverd zonder ook maar één meter commercieel te hebben gevlogen.

Nu snap ik dat Casas als luchtvaartwaakhond erop moet toezien dat alles tip-top in orde is met de toetellen van de SLM, voordat ze passagiers gaan vervoeren. Niemand wil een herhaling van 1989 zien. En al helemaal niet een ongeluk waarvan de oorzaak moet worden gezocht in een slordig certificeringsproces. Echter, ik weet niet of dat de oorzaak is van de vertraging bij de B777 of bij de tweede andere toestellen. Het lijkt mij ook raar dat de SLM bewust zou willen vliegen met een toestel dat niet aan alle voorwaarden voldoet om passagiers in te vervoeren.

Wie er gelijk heeft? Het zal mij een worst wezen. De regering moet terstond ingrijpen en ervoor zorgen dat beide partijen met elkaar om de tafel gaan, zodat de certificering op de meest korte termijn rond komt. Set en! Het is een schande dat het proces al een jaar duurt. Een schande waaraan een prijskaartje van een paar miljoen US dollar hangt en die tientallen mensen hun baan kan kosten. Een schande die ervoor kan zorgen dat de SLM straks ophoudt te bestaan. Dat zou een nationale schande zijn!

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina