Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Casas: 'SLM debet aan vertraging certificering'

Casas: 'SLM debet aan vertraging certificering'

27/07/2020 17:46 - Van onze redactie

Casas: 'SLM debet aan vertraging certificering'

De Boeing-777 van de SLM is nog steeds niet gecertificeerd. Foto: Edward Wilfred Oldenstam  

PARAMARIBO - De Civil Aviation Safety Authority Suriname (Casas) geeft in een verklaring aan dat de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) zelf verantwoordelijk is dat het certificeringsproces van de Boeing-777 vertraging heeft opgelopen. Doordat de certificering niet rond is, kan het toestel, waarvan de lease volgend jaar mei verloopt, nog niet worden ingezet. Directie en personeel van de SLM hebben in het weekend met de beschuldigende vinger naar Casas gewezen.

Casas ontkent niet mee te willen werken aan de certificering van de 'nieuwe' kist. Integendeel, zou ze steeds naar mogelijkheden hebben gezocht om het proces te laten vlotten, "maar door slechte planning en het niet nakomen van afspraken door de SLM heeft het proces stagnatie ondervonden". "Casas gaat ervanuit dat de SLM zich constructief en professioneel zal opstellen in belang van een veilige luchtvaart." Hierbij moet niet uit het oog worden verloren dat Suriname regelmatig wordt getoetst door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) op de naleving van de internationale veiligheidsnormen voor de burgerluchtvaart. "Overtreding hiervan zal ook voor de SLM negatieve gevolgen met zich meebrengen", waarschuwt Casas.

De burgerluchtvaartautoriteit legt uit dat in het certificeringsproces van vijf fasen er twee grote zijn: de evaluatie van de technische documenten en training en de demonstratieonderdelen (noodevacuatie, ditching demonstratie en de demonstratievluchten). In het geval van de SLM is het proces verzwaard met de bijkomende Extended Diversion Time Operations-autorisatie (EDTO) omdat er met twee in plaats van vier motoren op de route Paramaribo-Amsterdam zal worden gevlogen. De technici van de SLM moeten de EDTO-training nog steeds  ondergaan, waardoor het toestel niet kan worden vrijgegeven voor een demonstratie.

Casas geeft aan dat de SLM in juni 2019 bij de aankondiging dat ze van de Airbus A340 over zou stappen op een Boeing 777 een plan heeft gepresenteerd met eind oktobert 2019 als streefdatum om de certificering af te hebben. De luchtvaartautoriteit zegt direct te zijn aangevangen met het proces, maar dat het toestel niet beschikbaar was en uiteindelijk pas op 17 december in Suriname aankwam. "Vanwege onderhoud dat nog verricht moest worden op het vliegtuig is het pas op 20 maart 2020 in luchtvaardige staat aan Casas gepresenteerd, waarna er een bewijs van luchtwaardigheid werd verstrekt. Zie daar één van de vele stagnatiemomenten die te wijten is aan de SLM", countert Casas.

De luchtvaartautoriteit zegt verder dat ze op verscheidene momenten buitenlandse technische expertise heeft ingehuurd om haar bij te staan met de certificering. "Echter, Casas heeft dit steeds moeten afzeggen of verschuiven omdat de SLM nog niet zo ver was in het nakomen van de gemaakte planning en afspraken." Benadrukt wordt dat door de uitbraak van Covid-19 het nu stukken moeilijker is de expertise die toen was aangetrokken beschikbaar te krijgen. Een ander probleem vormde dat de SLM - volgens Casas - coûte que coûte gebruik wilde maken van een flight simulator in Miami. Omdat Miami in Florida ligt - het epicenter van de Covid-19-uitbraak in de Verenigde Staten - wenste de door Casas ingehuurde technische expertise er niet heen te gaan. Erop gewezen wordt dat er flight simulator-mogelijkheden op andere locaties in de VS en elders zijn.

De luchtvaartautoriteit haalt ook aan dat SLM op 16 mei faalde tijdens de noodevacuatie. Daarbij moest worden gedemonstreerd dat de nooduitgangen voorzien van slides binnen vijftien seconden konden worden opengedaan. "De SLM heeft deze norm niet gehaald en heeft dus bij dit onderdeel gefaald." De planning om de noodevacuatie opnieuw te doen heeft volgens Casas vertraging opgelopen omdat de SLM aanvankelijk had gepland om het vliegtuig te sturen naar het Duitse Frankfurt voor verplicht onderhoud. "Uiteindelijk bleef het vliegtuig drie weken langer weg vanwege onvoorziene technische problemen die verholpen moesten worden."

Ook werd door de national carrier het noodevacuatieplan steeds gewijzigd, stelt Casas. "De laatste keer werd voorgesteld om zes cabine personeelsleden te plaatsen bij acht nooduitgangen, hetgeen tijdrovende discussies tot gevolg had om de maatschappij te overtuigen dat dit niet geaccepteerd kon worden. Zo ook met voorstellen van de maatschappij om bij commerciële, passagiers en vrachtvluchten, de demonstratie te doen. Let wel wij praten hier over vliegveiligheid", aldus de luchtvaartautoriteit. Casas noemt het "frappant" dat deze "vertragende factoren" tijdens het certificeringsproces niet door de SLM-directie worden aangehaald.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina