Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Thalia bekijkt overlevingsstrategieën

Thalia bekijkt overlevingsstrategieën

26/07/2020 08:08 - Audry Wajwakana

Thalia bekijkt overlevingsstrategieën

Theater Thalia is mede door Covid-19 in zwaar weer beland. Foto: FB Theater Thalia  

PARAMARIBO - Het zijn onzekere tijden voor de kunst- en cultuursector vanwege de Covid-19-pandemie. Door de coronauitbraak was Thalia genoodzaakt het geld van alle geannuleerde reserveringen terug te geven. “We teren momenteel op onze reserves en bekijken alternatieven om toch nog inkomsten binnen te halen”, zegt Humphrey Bergraaf, voorzitter van het stichtingbestuur.

Het oudste toneelgenootschap (183 jaar) van het Caribisch Gebied verdient aan het verhuren van haar grote theaterzaal en de balletzaal. Nu er geen zicht is hoelang de Covid-19- pandemie nog zal voortduren, is Thalia begonnen met het opnemen van digitale en televisieprogramma's waar zij de coproducent van is. "Covid-19 heeft ons geleerd, dat we vooruit moeten kijken om zo goed mogelijk op situaties in te kunnen spelen. We moeten innovatief en creatief zijn", zegt Bergraaf.

De coproductie houdt in dat Thalia verhuurd wordt als opnamestudio. De eerste samenwerking was met KetiKoti Limburg uit Nederland voor een aantal digitale programma's, in verband met de Ketikoti-viering op 1 juli. In één van de programma's was Cynthia McLeod de gastspreker, wat zo goed aansloeg, dat Thalia de zaal nu wil verhuren als opnamestudio. "We vragen dan geen eenmalig bedrag voor de huur, maar willen door een bijdrage te leveren, meedelen in de winst. Bijvoorbeeld als het programma twintig keer wordt afgedraaid, kunnen we er twintig keer aan verdienen. Dit soort samenwerkingen willen we uitwerken", zegt Bergraaf.

Er is al een partner gevonden voor een nieuwe talkshow, die is opgenomen in de grote zaal. De eerste aflevering zal volgens Bergraaf rond 15 augustus uitgezonden worden. Het programma is in drie delen opgesplitst. In het eerste deel komt het politieke en actuele gedeelte aanbod. De presentator bevindt zich samen met een gast in de 'studio' en de tweede gast komt via Zoom  in.

In het tweede onderdeel van het programma krijgt een ondernemer de gelegenheid om zijn productbinnen vijf minuten te pitchen. "De makers van het programma geloven dat we minder afhankelijk moeten zijn van de import, vandaar de jonge ondernemers, die vijf minuten in de gelegenheid worden gesteld om hun productte presenteren aan het publiek. Het laatste gedeelte wordt 'Culture Explosion' genoemd, omdat er een podium wordt gecreëerd voor jonge kunstenaars, die kunnen laten zien wat ze doen aan kunst en cultuur.

Voor de vakantieperiode is er een werkgroep samengesteld om podiumkunst uit te voeren. Van Telesur krijgt Thalia voor enkele maanden dertig megabytes gesponsord om online podiumlessen aan te bieden. Ouders kunnen hun kinderen inschrijven voor mimiek (gezichtsuitdrukkingen), zang en dans. Voor het samenstellen van het vakantieprogramma zijn Varida Harloo, Hilliante Redan en Sirodjenie Jankie aangetrokken.

Vanwege het samenscholingsverbod, zullen naast de onlinelessen groepjes van vijf fysiek op het podium worden geaccommodeerd. "Een ander alternatief is om sketches van een halfuur van bijvoorbeeld A Sa Go of Sambel Trasie op te nemen en uit te zenden. Wij zullen nagaan of er voldoende animo daarvoor is", zegt Bergraaf.

Op 15 november 2019 werd het nieuwe stichtingbestuur onder leiding van Bergraaf aangesteld. In dezelfde periode eindigde het contract van voormalig interim-directeur Ivan Tai-Apin. Aangezien er nog geen nieuwe directeur is benoemd, neemt Bergraaf voorlopig waar als interim-directeur. Het ligt, volgens hem, in de bedoeling dat er een directeur wordt gekozen, zodra de situatie weer genormaliseerd is.

Over twee jaar bestaat Thalia 185 jaar. "Als we Thalia willen laten voortbestaan, moeten we voldoende inkomsten binnenhalen om de kosten te dekken", zegt Bergraaf. Dit jaar moet Thalia ook een onderhoudsbeurt krijgen. De interim-directeur denkt dat hij hiervoor een lening zal aanvragen, waarbij het bedrijfsleven of de overheid garant staat. "Het moment dat we weer volle zalen hebben, betalen we de lening terug", zegt Bergraaf.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina