Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Schakers in voorbereiding op online olympiade

Schakers in voorbereiding op online olympiade

26/07/2020 19:03 - Guillano Bruce

Hoewel het 'fysieke' schaken er niet in zit, kan Suriname de krachten meten tijdens de online olympiade.

Hoewel het 'fysieke' schaken er niet in zit, kan Suriname de krachten meten tijdens de online olympiade. Foto: FB Chess Academy  

PARAMARIBO - Als alles goed zit speelt Suriname volgend week zijn eerste wedstrijden in de online schaakolympiade van de wereldfederatie Fide. De voorbereidingen in aanloop naar het evenement zijn nu gaande.

Het belangrijkste dat van Surinaamse zijde nog in orde gemaakt moet worden, is de infrastructuur en een gedegen internetverbinding om aan het toernooi te kunnen deelnemen. Daaraan wordt nu gewerkt. Ten eerste moeten alle spelers de beschikking hebben over een computer met camera.

Zodoende kunnen arbiters van de wereldfederatie een oogje in het zeil houden en wordt onder andere valsspelen tegengegaan. "Men kan de spelers en de omgeving waar ze zich bevinden dan zien en controleren", licht de captain van het Surinaams team Dewperkash Gajadin toe.

Maar vooral het in orde maken van de internetsnelheid baart zorgen. Gajadin hoopt met gekruiste vingers dat dat gedeelte al voor 31 juli rond is wanneer Suriname zijn eerste partijen moet afwerken. "Er wordt gesproken over 25 megabite per seconden die je moet hebben. Indien je verbinding uitvalt en het langer dan twee minuten duurt zijn er straffen die je riskeert."

Maar, mits alles vanuit Surinaamse zijde goed komt, heeft Gajadin geen twijfel dat de shakers een goede beurt zullen maken. Het team dat bestaat uit Viresh Giasi, Suradj Hanoeman, Imaan Kalidjo, Rosangela Dos Ramos, Catherine en Alexandra Kaslan is met een rating van 1796 als 97ste gerangschikt van in totaal 163 landen.

"We staan dus vrij goed voor een klein land", zegt Gajadin. De landen zijn allemaal onderverdeeld in vijf divisies: de laagste is de basedivision, daarna volgen division 4, division 3, division 2 en de topdivision. Suriname zit in division 4 met onder meer Guyana, Trinidad en Tobago, Jamaica, de Nederlandse Antillen, Thailand, Hong Kong, Nigeria en Kameroen. In deze divisie zitten in totaal 38 landen.

Gajadin gelooft dat Suriname het kan schoppen tot de top vijftien die promoveert naar de derde divisie. Hij heeft vooral hoge verwachtingen voor Catherine Kaslan. "Ze is één van onze bijzonder sterke schakers." De onlineolympiade is een initiatief van de Fide om schakers tijdens de coronacrisis bezig te houden. Het evenement komt in de plaats van de tweejaarlijkse olympiade die dit jaar in augustus in Rusland zou plaatsvinden, maar vanwege de pandemie met een jaar is uitgesteld. De onlineolympiade duurt van 25 juli tot en met 30 augustus.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina