Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hof: 'Verdachtenverhoor uitsluitend telefonisch'

Hof: 'Verdachtenverhoor uitsluitend telefonisch'

26/07/2020 15:26 - Van onze redactie

Het gerechtsgebouw aan de Wulfinghstraat is vrijdag helemaal ontsmet na een Covid-19-besmettingsgeval.

Het gerechtsgebouw aan de Wulfinghstraat is vrijdag helemaal ontsmet na een Covid-19-besmettingsgeval. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Hoewel een lid van de Parketwacht vrijdag besmet is geraakt met het nieuwe coronavirus, heeft het Hof van Justitie (HvJ) zondag besloten de zittingen deze week normaal voortgang te laten hebben. Echter, het horen van verdachten zal uitsluitend telefonisch plaatsvinden, meldt Marjory Sanches, coördinator communicatie van het HvJ.

Met deze maatregel wordt de continuïteit van de strafzittingen in eerste aanleg en in hoger beroep zo goed mogelijk gewaarborgd. Op de zittingen zullen steeds aanwezig zijn de rechter(s), de vervolgingsambtenaar en de griffier. Advocaten kunnen ervoor kiezen om bij het telefonisch verhoor van hun cliënt, aanwezig te zijn op de zitting, of op de plek waar de verdachte in detentie is. De rechtszaken zullen voorlopig niet toegankelijk zijn voor journalisten en publiek.

De medewerker van de Parketwacht die besmet is met Covid-19 werkte in het gerechtsgebouw aan de Wulfinghstraat. De persoon is inmiddels in quarantaine. Er zijn instructies gegeven aan de directe collega's van de besmette medewerker. Vrijdagmiddag is het gerechtsgebouw door het Nationaal Coordinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR) ontsmet. "Het Hof van Justitie zal al datgene doen dat mogelijk is om de continuïteit van de rechtsgang te waarborgen. Daarbij wordt de gezondheid en veiligheid van zowel onze medewerkers als die van de rechtzoekenden, als hoogste prioriteit in acht genomen", aldus de communicatieafdeling.

Zondag is er een beroep gedaan op advocaten die tussen 17 en 24 juli in de ruimte van de Parketwacht waren, niet naar het gerechtsgebouw te komen. "Indien nodig kunnen deze advocaten een collega vragen voor hen waar te nemen op de zitting", is het advies aan hen. Van mensen die wel naar de rechtbank mogen, zal de temperatuur in de halsstreek worden gemeten met een afstandsthermometer. "Indien de temperatuur hoger is dan 37,5 graden Celsius wordt betrokkene niet toegelaten", waarschuwt de communicatieafdeling. Verder is een deugdelijke mond- en neusbedekking verplicht, moeten bij het betreden van het gebouw de handen te worden ontsmet en dient een onderlinge afstand van anderhalf tot twee meter in acht worden genomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina