Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zorgsector moet op operatietafel

VMS staat met overheid aan operatietafel om zorgsector beter te maken

25/07/2020 22:59 - Aidy Pinas-Agodeba

VMS staat met overheid aan operatietafel om zorgsector beter te maken

Foto: frost.com  

PARAMARIBO - In de voorbije jaren is er veel kapot gemaakt in de zorgsector en het zal dus even duren voordat het beter zal gaan, zegt Pieter Voigt, voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), tegen de Ware Tijd. De problemen in de zorg zijn al jaren bekend. "We hebben ze niets verteld dat ze nog niet wisten", verwijst Voigt naar het gesprek met de nieuwe regering.

De VMS staat open om een bijdrage te leveren bij het gezondmaken van de sector, zegt de voorzitter. De artsenorganisatie stelt dat de Basiszorgwet niet te betalen is door de staat. Dit model werkt wel in andere landen, omdat die een systeem hebben van veel inkomstenbelasting. "Wij hebben amper inkomsten en de regering moet overwegen of de staat verantwoordelijk wil of kan blijven voor het grootste deel van de zorg. De VMS is het eens met het principe dat iedere Surinamer verzekerd moet zijn tegen ziektekosten, maar zij die het kunnen betalen moeten verplicht worden dat ook te doen."

Volgens de bestaande wetgeving betaalt de overheid automatisch de ziektekosten voor iedereen tot en met zestien jaar en voor zestigplussers. Voigt stelt dat er heel veel ouders zijn die hun kinderen zelf kunnen verzekeren. Hun werkgever zou bijvoorbeeld een deel van de premie kunnen betalen. Zo ook zijn er senioren voor wie de overheid niet zou hoeven te betalen. De regering moet volgens hem besluiten welke zorg ze wil geven. Voor het nieuwe zorgsysteem werd aanvankelijk maandelijks gemiddeld vierhonderd Amerikaanse dollar per Surinamer per jaar uitgegeven. Door de koersontwikkeling wordt het leveren van zorg dus ook moeilijk.

Voigt maakt zich ook zorgen om de duurdere zorg, zoals dialyse en hartchirurgie, die jaren geleden zijn geïntroduceerd. Het wordt steeds moeilijker om die te continueren. "Kunnen we ze nog betalen? Het zal geen makkelijke job zijn voor de regering - in het bijzonder de minister van Volksgezondheid - om dit alles in goede banen te leiden", stelt hij. De VMS heeft ook de situatie bij het SZF aangekaart. Het fonds heeft in de afgelopen jaren zaken naar zich toegetrokken die in feite buiten zijn boekje vallen. Hij merkt op dat het SZF naast ziektekostenverzekering zaken onder zich heeft als apotheek en tandartsdienst en zelfs hypotheek verstrekt. De VMS is benieuwd naar de besteding van de SRD 80 miljoen die de overheid elke maand aan de stichting overmaakt. De belangenorganisatie heeft enkele maanden geleden het vertrouwen in het SZF opgezegd, omdat het zich niet aan afspraken houdt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen