Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Verschroeide aarde

COMMENTAAR: Verschroeide aarde

25/07/2020 12:00

COMMENTAAR: Verschroeide aarde

 

VAN ELKE NIEUWE regering mag worden verwacht dat die zich moet inwerken om een goed overzicht te krijgen in de dingen die precies spelen en wat urgent is. Precies zo mag ook van de aftredende bewindslieden worden aangenomen dat die naar analogie van het besluit van de kiezer zich klaarmaken voor een soepele aftocht.

Echter, de manier waarop de voormalige regeerders zich hebben opgesteld mag ronduit worden beschouwd als obstructie. De kreet dat dit bij elke regeringswisseling weer gebeurt mag niet worden gebruikt om dit ronduit kinderachtig vals spel te rechtvaardigen. Suriname is nog nooit zo diep in de smurrie geweest als nu. Het is nu dus niet de tijd om privileges die er zijn uit te buiten om persoonlijk gewin!

Dit gedrag staat in schril contrast met alle mooie woorden geuit tijdens de verkiezingscampagne van de NDP. De NDP-kandidaten hebben stuk voor stuk - geen enkele uitgezonderd - het volk geprobeerd te winnen voor zich door zich te beroepen op de enorme liefde voor het land. En zeker de verandering van de politiek-bestuurlijke orde die de partij noemt als één van de vijf pijlers, is hopeloos gesneuveld door dit kleinzielig vertoon van onverdraagzaamheid.

Alle zaken die nu aan het licht komen laten zien dat de vorige bewindvoerders geen greintje sportiviteit aan de dag kunnen leggen. Wat het ook toont is dat zij het volk geen vooruitgang en betere omstandigheden gunnen. Ze passen de eerder in deze krant genoemde militaire tactiek van de verschroeide aarde toe. Daarbij zorgt de groep die terrein verliest op de vijand ervoor dat alles wat wordt achtergelaten onbruikbaar is voor de vijand. Het gebied wordt vernietigd gelijk verschroeide aarde.

Vooral bij de afhandeling van de overdracht op het ministerie van Financiën en de inventaris op de kabinetten van de vicepresident en president blijkt de toepassing van deze methode. Zo is er geen administratie op het ministerie van Financiën over de besteding van de SRD 400 miljoen aan gelden in het Covid-19-fonds en is in drie maanden tijd dus SRD 300 miljoen erdoorheen gejaagd zonder enige rechtmatigheidstoets. Naar verluidt is elk fonds waar de overheid enigszins de handen op kon leggen uitgehold en gebruikt om de datum van 25 mei te halen. Laptops, auto's, printers en noem maar op zijn allemaal tools om werk te verrichten. Allemaal weggedragen of niet te vinden.

Het volk is ordinair voor de gek gehouden en het zou de oud-bewindvoerders sieren om hun gedrag van na-mij-de-zondvloed te laten varen. Grote leiders weten wanneer het tijd is om met gevoel van zelfrespect de aftocht in te zetten. Voor de NDP-kliek moet dan ook gelden: nooit meer aan de macht want daar zijn geen grote leiders!

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina