Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Administratie besteding Covid-noodfonds zoek

Administratie besteding Covid-noodfonds niet te vinden

25/07/2020 00:00 - Jason Pinas

Minister Armand Achaibersing zegt dat er SRD 290 miljoen is gebruikt uit het noodfonds door de regering maar dat de administratie daarover ontbreekt.

Minister Armand Achaibersing zegt dat er SRD 290 miljoen is gebruikt uit het noodfonds door de regering maar dat de administratie daarover ontbreekt. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Een duidelijke administratie van de besteding van het Covid-noodfonds is tot op dit moment niet te vinden. Dit zei minister Armand Achaibersing van Financiën gisteren tijdens een persconferentie. Volgens hem is van de SRD 400 miljoen, die in april was uitgetrokken om vooral sociaal zwakkeren die door de coronacrisis zijn getroffen te ondersteunen, slechts SRD 110 miljoen overgebleven.

Echter, een goed overzicht van wat er precies is gedaan met het andere deel is nog niet gegeven. De bewindsman onderstreept dat de staf noch de directie van Financiën beschikt over de administratie van het noodfonds. "De opdrachten tot betaling werden gegeven aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en uit dien hoofde beschikt die wel over de financiële stukken", legt de bewindsman uit. Echter, de moederbank mist de bevoegdheid om de betalingen te beoordelen.

Achaibersing zegt dat uit gegevens van de CBvS te zien is dat vrijwel alle facturen betaald zijn. Er zijn volgens hem wel vragen die beantwoord moeten worden, zoals zijn de facturen correct en rechtvaardig, is het bedrag juist en is geleverd wat is gefactureerd. "Voor zover we dat kunnen, gaan we dat onderzoeken en daarover een uitspraak doen." Omdat er nog veel onduidelijkheid is heeft de minister facturen die nog betaald moeten worden voorlopig aangehouden. Aan de hand van de bevindingen zal hij bepalen of die wel of niet afgerekend worden.

Achaibersing zegt dat de SRD 110 miljoen die nu over is niet veel rek heeft. Het streven is om dit bedrag tot 9 augustus, de dag waarop de wet Uitzonderingstoestand Covid-19 vervalt, te besteden. Daarna zal de regering nagaan welke ruimte kan worden gecreëerd om het fonds misschien aan te vullen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina