Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Uitzendkrachten Hakrinbank verrast door 'vroegtijdige' werkopzegging

Uitzendkrachten Hakrinbank verrast door 'vroegtijdige' werkopzegging

24/07/2020 07:52 - Wilfred Leeuwin

Uitzendkrachten Hakrinbank verrast door 'vroegtijdige' werkopzegging

Foto: FB Hakrinbank  

PARAMARIBO - Uitzendkrachten, die via het uitzendbureau Flexibel werkzaam zijn bij de Hakrinbank, kunnen niet langer gehandhaafd worden. Hoewel het hier gaat om zogenaamde flexikrachten, zonder een contract of overeenkomst, is het verbreken van de werkrelatie toch als een verrassing gekomen voor de ongeveer vijftien medewerkers.

Hakrinbank-directeur Rafiek Sheorajpanday zegt tegen de Ware Tijd dat er in feite niets bijzonders aan de hand is. De bank maakt sinds jaar en dag gebruik van dit soort uitzendkrachten in gevallen waar het werkvolume meer dan normaal is. In gevallen waar het volume voor langere tijd aanhoudt, zou er eventueel een contract aangeboden kunnen worden, maar dat is geen vaste afspraak.

Het mindere werkvolume heeft volgens de bankdirecteur te maken met enerzijds de economische en anderzijds de Covid-19-situatie. "Met minder werk is het ook niet nodig om overtollig personeel te hebben, anders zou je voor de veiligheid ruimtes moeten gaan creëren wat op dit moment niet nodig is. We moeten overigens ook ervoor zorgen dat onder deze situatie de veiligheid van het personeel gewaarborgd is en er niet veel mensen tegelijk op de werkvloer zijn en de maatregel om afstand van elkaar te houden gemakkelijker kan worden nageleefd", zegt Sheorajpanday.

Hij wijst er nog op dat tijdens de lockdown de uitzendkrachten nog zijn aangehouden en hun vergoeding ook normaal is doorbetaald. Hoewel de uitzendkrachten niet vallen onder het cao-personeel, heeft voorzitter Guno Castelen van de Hakrinbank Werknemersorganisatie (HWO), zich laten informeren door de directie. "Wij willen natuurlijk dat arbeidsplaatsen altijd veilig worden gesteld. Er is geen actie geweest van het personeel, maar de bekendmaking is wel met wat emoties ontvangen", zegt Castelen. In het gesprek met de directie is gevraagd om in ieder geval ervoor te zorgen dat er goede afbouwregelingen worden afgesproken. De directie heeft hem voorgehouden dat een periode van twee maanden in acht is genomen.

Directeur Alwin Dhalganjansing van uitzendbureau Flexibel bevestigt dat de door zijn bedrijf uitgezonden krachten aan de Hakrinbank met als hoofdredenen de Covid -19-situatie niet langer gehandhaafd kunnen blijven. "Wij moeten nu zien hoe verder hiermee om te gaan." Hij wijst erop dat de mensen de status hebben van een uitzendkracht. Daarvoor wordt een uitzendovereenkomst getekend. Daarin staat dat zij voor een bepaald bedrijf tegen een bepaald bedrag en voorzieningen voor maximaal twee jaar te werk worden gesteld. "Als het werk afgelopen is, houdt ook hun plaatsing bij dat bedrijf op. Daar tekenen zij voor. Wij kunnen als uitzendbureau door bemiddelen bij andere werkgevers, zodat zij niet werkloos blijven en meteen weer aan de 'slag' kunnen. Maar het is natuurlijk afhankelijk van welke en in hoeverre er open vacatures zijn", zegt Dhalganjansing.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen