Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Miniem verschil in vorderingen Hoefdraad

Miniem verschil in vorderingen tegen Hoefdraad

24/07/2020 00:00 - Ivan Cairo

Ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad.

Ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Foto: dWT  

PARAMARIBO - In de vorderingen die het Openbaar Ministerie (OM) in april en begin deze week naar het parlement stuurde om Gillmore Hoefdraad, nu gewezen minister van Financiën, strafrechtelijk te mogen vervolgen zijn er nauwelijks verschillen. Het enige opvallende verschil is dat Faranaaz Hausil, één van de directeuren van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), als verdachte aan het lijstje is toegevoegd.

Een nieuw document bij de onderliggende stukken die procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath-Panday aan de vordering heeft toegevoegd is een proces-verbaal van een hulpofficier van justitie opgemaakt op 20 juli. Daarin wordt Hausil als vierde verdachte opgevoerd naast voormalig CBvS-governor Robert van Trikt, Ashween Angnoe en Hoefdraad.

In de hernieuwde vordering wordt aangevoerd dat uit een ingesteld opsporingsonderzoek en gerechtelijk vooronderzoek tegen Van Trikt, Angnoe en Hausil, "de gewezen minister van Financiën" Hoefdraad als verdachte wordt aangemerkt. Elf strafbare feiten worden de ex-bewindsman ten laste gelegd. Hij wordt onder andere verweten tezamen en in vereniging met een of meer anderen de Bankwet en het wetboek van Strafrecht te hebben overtreden; uitlokking tot opzettelijke overtreding van de Bankwet en het wetboek van Strafrecht.

Ook het niet-opzettelijk overtreden of uitlokking tot niet-opzettelijke overtreding van voornoemde wetten worden Hoefdraad ten laste gelegd. Daarnaast wordt hij door het OM ook verdacht in strijd met de Anti-corruptiewet te hebben gehandeld. Voorts wordt de ex-minister ook "uitlokking tot verduistering van geld of geldswaardig paapier gepleegd door een ambtenaar" aangerekend en zou hij samen met de medeverdachten zich hebben schuldig gemaakt aan "oplichting gepleegd door een ambtenaar".

De vordering tegen Hoefdraad wordt ingesteld op basis van de wet In staat van beschudiging stelling en vervolging Politieke Ambtsdragers. Volgens deze wet moeten politieke ambtsdragers en gewezen politieke ambtsdragers eerst door De Nationale Assemblee in staat van beschuldiging worden gesteld voordat het Openbaar Ministerie hen wegens vermoedelijk gepleegde ambtsmisdrijven strafrechtelijk mag aanpakken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina