Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sportbonden nemen afwachtende houding

Sportbonden nemen afwachtende houding

23/07/2020 21:00 - Van onze redactie

De SVB zegt al protocollen in place te hebben voor wanneer er weer wordt gevoetbald onder het nieuwe normaal.

De SVB zegt al protocollen in place te hebben voor wanneer er weer wordt gevoetbald onder het nieuwe normaal. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Hoewel infectioloog Stephen Vreden de bal op de speelhelft van de sportbonden plaatste, blijken niet allemaal toe te happen. De specialist zei dinsdag dat er net als in het buitenland ook in Suriname speciale maatregelen mogelijk zijn om weer aan het sporten te geraken.

Vreden: "Daar zijn we aan het werken, maar nog beter zou zijn als de sportbonden komen met voorstellen hoe zij denken dat zij kunnen hervatten. Dan kunnen wij naar die voorstellen kijken en proberen ze zo goed mogelijk uit te werken. Dan komen we er wel uit, dat weet ik zeker." Echter, zo zeker blijken de sportbonden niet te zijn.

Als het aan het Surinaams Olympisch Comité (SOC) ligt, pakken de sportbonden de draad liever vandaag dan morgen weer op. De overkoepeling heeft daarom een poos geleden er bij de overheid, het ministerie van Sport- en Jeugdzaken om exact te zijn, op aangedrongen dat de restricties op sportactiviteiten worden afgebouwd. "We hebben niets meer gehoord", vertelt SOC-voorzitter Ramon Tjon-A-Fat aan de Ware Tijd.

Uiteindelijk zijn het de bonden die zelf moeten bepalen wanneer en hoe ze weer met hun activiteiten van start gaan. In deze fase moet de verantwoordelijkheid volgens de SOC-preses aan de bonden en hun sporters worden overgelaten om uiteindelijk alles weer op te starten. In ieder geval moeten de Covid-19-maatregelen in acht worden genomen. "Bij elke bond zal de aanpak weer verschillen. De meesten zullen bijvoorbeeld gewoon weer met de trainingen van start gaan, maar om gewoon te zeggen dat men niets mag is moeilijk. Alles ligt al sinds maart stil", benadrukt Tjon A Fat.

 

Voetbal

Bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB) ligt er al een protocol klaar. Voorzitter John Krishnadath geeft aan dat zijn bestuur aanvankelijk dacht dat het verbod al begin deze maand zou worden opgeheven. "Op basis daarvan hadden we alles uitgewerkt. Wij hadden al een protocol gemaakt met achttien maatregelen en wachten nu op het managementteam", zegt de voorzitter.

Er zijn regels vastgelegd voor spelers, arbiters en het publiek. Het protocol is afgeleid van de Wereldvoetbalbond (Fifa), die bij de samenstelling nauw heeft samengewerkt met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zo zouden clubs net als in het buitenland gekleed in het stadion moeten komen. Verder moeten de reservespelers in een speciaal daarvoor uitgetrokken plaats op de tribunes plaatsnemen.

Net als de arbiters en de mensen van de clubs, zouden bezoekers worden gescand. "Als hun temperatuur te hoog is, mogen zij niet eens een kaartje kopen", legt Krishnadath uit. Voorts zullen de clubs zelf ook maatregelen moeten treffen. "Dus nu meneer Vreden dit heeft gezegd, zullen wij dit ter sprake brengen binnen het bestuur en het mogelijk indienen."

Maar toch raakt Krishnadath niet al te opgewonden, omdat de SVB met een groter probleem te kampen heeft. "Wij hebben in de top van ons voetbal zeker vijf clubs uit het oosten van ons land. En dat gedeelte wordt als een risicogebied bestempeld." Hij wijst erop dat er onder de overige spelers dan een angst zou kunnen zijn om te spelen.

Krishnadath gaat er wel vanuit dat hun uiteindelijke besluit goed overwogen zal zijn, omdat de bond van twee experts advies krijgen. "De bondsarts van de SVB is nu de minister van Volksgezondheid en wij hebben via de app al een afspraak gemaakt dat wij daarover zullen praten", zegt hij.

 

Basketbal

De Surinaamse Basketbalassociatie (SBA) neemt voor nu nog even een afwachtende houding aan. Dat komt omdat er volgende week een algemene ledenvergadering is waarin zal worden bepaald wat de vervolgstappen zullen zijn nadat de competitie op 12 maart werd stilgelegd. "We nemen dat wat gezegd is door de heer Vreden zeker mee en zullen, wanneer de alv heeft beslist wat we verder zullen doen, onze plannen zeker voorleggen aan het Covid-19-managementteam", reageert voorzitter Conrad Issa.

De SBA heeft in de afgelopen maanden geregeld contact gehad met het team om plannen met betrekking tot een herstart te bespreken. Dat was onder meer het geval toen de associatie in juni van plan was een alv te beleggen met zijn leden. Die vergadering werd vanwege de forse stijging van Covid-19-gevallen uiteindelijk afgeblazen. Na volgende week zal duidelijk zijn als het huidige seizoen wordt voortgezet of als die definitief wordt afgebroken.

Issa benadrukt wel dat de draad weer oppakken niet makkelijk zal zijn. "Want we praten niet alleen over wedstrijden spelen en een competitie afwerken. We moeten ook gaan kijken hoe de teams gaan opstarten bij hun verenigingen met de verschillende leeftijdsklassen."

 

Badminton

De Surinaamse Badmintonbond (SBB) is praktisch al met een herstart van de activiteiten begonnen. De verenigingen hebben groen licht om weer te beginnen met het in acht nemen van de Covid-19-maatregelen. Samen met de clubs is gekeken waaraan ze moeten voldoen om de draad langzaamaan weer op te pakken. "In overleg met ouders, spelers en trainers kunnen zij, met in acht neming van de Covid-19-regels dan bepalen als en hoe ze van start gaan", laat SBB-voorzitter Charlene Soerodimedjo weten. "De verantwoordelijkheid ligt bij de verenigingen. Als er ouders zijn die toch ervoor kiezen hun kinderen niet naar de training te sturen kan je niemand dwingen. Wij van het bestuur geven alleen richtlijnen en tips. De verenigingen gaan daarmee verder aan de slag."

Als het gaat om het organiseren van toernooien kijkt de badmintonbond nog de kat uit de boom. Vooral internationale toernooien baren de SBB zorgen. "Wij zijn nog hoopvol voor de Suriname International maar we moeten realistisch zijn. We zitten nog bijvoorbeeld met het vraagstuk van ons luchtruim. Kunnen en willen de spelers uit de andere landen wel komen?" vraagt Soerodimedjo retorisch.

Lokale toernooien organiseren gaat een stuk makkelijker. "Daarmee zouden we langzaamaan van start kunnen gaan, maar ook daaraan zijn er voorwaarden verbonden. We moeten ook daar weer zaken in place hebben. Komt bij kijken dat er ook animo moet zijn want als mensen toch nog vrees hebben en liever niet willen spelen kan je ook niet beginnen."

 

Schaken

De Surinaamse Schaakbond (SSB) wachtte op het moment dat er gevraagd zou worden naar voorstellen van de sportorganisaties. "We gaan morgen als bestuur bijeenkomen, voorstellen over een herstart van de activiteiten bespreken en die zo snel mogelijk voorleggen aan het Covid-19-managementteam", laat voorzitter Frank Lo Kim Lin weten.

De schaakbond heeft sinds de tweede week van maart geen evenementen meer georganiseerd. Toen was hij middenin het nationaal kampioenschap en stond de bond op het punt de vrouwenstrijd te starten. De vereniging Athena Chess heeft ingespeeld op de situatie met onlinetoernooien maar de schakers zelf missen de meetmomenten waar ze tegenover elkaar zitten.

Lo Kim Lin heeft enkele voorstellen waarmee hij denkt dat de schaakbond weer aan de slag kan gaan. Hij denkt zo uit het hoofd aan spatglas waarmee de schakers van elkaar worden gescheiden. De schaakbond gaat binnenkort zijn jaarkalender aanpassen. "Daarbij gaan we rekening houden met hoe we als mens nu vanwege Covid-19 te werk moeten gaan. Kort gezegd: de schaakbond gaat werken aan een nieuw normaal."

 

Volleybal

Voorzitter Lionel Blokland van de Surinaamse Volleybalbond zegt dat het document met betrekking tot de Covid-19-maatregelen al wordt klaargemaakt. "Covid-19 is er nu eenmaal en de veiligheid van elke Surinamer is van eminent belang, dus er zullen procedures opgevolgd moeten worden, zodat we ons tegen het virus kunnen wapenen", geeft de preses aan.

Enkele voorstellen uit het document zijn dat de spelers bij de hoofdingang van de sportaccommodatie gedesinfecteerd worden en hun lichaamstemperatuur wordt opgemeten. "Na de wedstrijd zullen de spelers meteen de zaal moeten verlaten. Er zal geen ruimte geboden worden aan spelers om zich in de kleedkamers op te frissen. We zullen binnen het wedstrijdreglement alle Covid-19-maatregelen opnemen."

Naar zeggen van de Suvobo-voorzitter zal er een protocol worden opgesteld indien iemand in de zaal besmet zou zijn bevonden. Volgens Blokland zal er publiek tijdens wedstrijden worden toegestaan. "Alleen zal het publiek anderhalf tot twee meter van elkaar zitten." Sinds de huidige competitie nietig is verklaard, de bekrachtiging daarvan vindt officieel plaats op de algemene ledenvergadering van 30 juli wordt er naartoe gewerkt om in de eerste week van oktober een aanvang te maken met de nieuwe competitie.

 

Zwemmen

De Surinaamse Zwembond gaat voorlopig nog geen voorstellen indienen. Bondsvoorzitter Michael Klein wijst erop dat zijn organisatie voor dit seizoen geen evenementen op schema heeft en dat de clubs daardoor ook niet in training zijn. "Wij kijken uit naar het nieuwe seizoen dat in oktober of november zal starten, dus nu gaan wij nog niks indienen", maakt hij duidelijk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina