Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Nieuw begin op leeg kabinet

COLUMN: Nieuw begin op leeg kabinet

22/07/2020 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Nieuw begin op leeg kabinet

Ivan Cairo  

Als iemand mij had verteld dat president Chan Santokhi maandag heeft gezegd dat toen hij vrijdag voor het eerst naar kantoor ging, medewerkers geen brieven konden schrijven die hij de deur moest doen uitgaan, omdat er geen computers en printers op het kabinet waren, zou ik dat niet geloven. Ik zou eerder geloven dat dit een boze droom was. Maar ik heb hem dat in een video-opname echter zelf horen zeggen en wel in bijzijn van het personeel van het kabinet van de president. Op een bijna ludieke manier met een meer serieuzere afsluiting riep de president zijn medewerkers, die de goederen hebben weggedragen, op om ze terug te brengen, want er moet gewerkt worden.

Mijn verbazing werd nog groter, omdat geen van de aanwezige personeelsleden ter plekke de beweringen van het staatshoofd hebben tegengesproken. Het waren dus geen loze opmerkingen van de president, concludeer ik. Sjat' Lont Sjenie gaf vóór Santokhi al een schot voor de boeg. Hij laat Interne Controle alles vastleggen wat op het kabinet hoort te zijn, maar niet is aangetroffen door Chan. Sjenie die prat gaat op zijn eer, wil niet met het predicaat 'directeur der dieven' met pensioen gaan. Hoe het ook zij, wat in de administratie van 'kabpres' fout gaat, komt op conto van de directeur als administratieve hoofd- en eindverantwoordelijke. Daar lust Sjenie duidelijk geen brood van.

Deze ontwikkeling geeft de samenleving echter een glimp van hoe het er de afgelopen periode onder het bewind van 'Baas' aan toe moet zijn gegaan. Wie zaken gedaan wilde hebben, die niet altijd door de beugel konden of de toetst der kritiek van de samenleving niet zouden kunnen doorstaan, koos ervoor rechtstreeks hun zaken door 'Baas' te laten regelen. Neem bijvoorbeeld de presidentiële beschikking waarin een splinternieuw voertuig dat voor ruim 37.000 US dollar is aangeschaft, na een jaar in gebruik te zijn, aan Rabindre wordt verkocht voor een schamele 1.300 US dollar. En als we de hardnekkige geluiden mogen geloven, leek het vorige week autokoopjesdagen bij OW. Auto's gingen als warme bollen over de toonbank.

Het leek een bunkopuseri waarbij een departementsdirecteur naar verluidt stennis heeft gemaakt, omdat haar stukken om twee auto's voor bijna niks te bemachtigen zoek waren geraakt. Hoe meer verhalen naar buiten komen, hoe meer de indruk wordt versterkt dat Suriname de afgelopen tien jaar werd bestuurd en geregeerd door 'Ali Baba en de veertig rovers'. Eén ding is evenwel duidelijk: er zal verandering moeten komen in de regelgeving dat vertrekkende bewindslieden tegen weggeefprijzen dienstvoertuigen kunnen kopen. Nu schijnt alles te zijn verkocht waardoor weer nieuwe voertuigen moeten worden aangeschaft voor ministers en hun veiligheidsteams, terwijl de staatskas leeg is.

Deze episode zou ook de basis moeten vormen voor een grondige evaluatie en doorlichting van wat aan kennis bij de afdeling Autowerkplaats van OW rondloopt. Wie een auto van een jaar die bijna 40.000 Trumps heeft gekost en geen enkel mankement vertoont, een jaar later een prijskaartje van 1.300 Trumps opplakt, is niet geschikt om daar als taxateur te werken. De nieuwe regering zou een pad dienen in te slaan om het vertrouwen van de samenleving in de politiek weer te laten toenemen door alvast maatregelen te treffen die het land geen cent zullen kosten. Schaf bepaalde privileges voor hoogwaardigheidsbekleders in overheidsdienst in het kader van solidariteit onmiddellijk af. Die verwennerijen mogen wat mij betreft pas over een aantal jaren weer geïntroduceerd worden, wanneer Suriname ooit in de oliedollars zwemt en de samenleving een welvarend bestaan heeft.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina