Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Hoop gloort

COMMENTAAR: Hoop gloort

20/07/2020 12:00

COMMENTAAR: Hoop gloort

 

DE SURINAAMSE SPORTWERELD is hoopvol gestemd met Ronnie Brunswijk als vicepresident omdat hij ook bekend staat als sportman. In de verkiezingscampagne heeft hij ook het belang van sport benadrukt, zij het dat hij zich toen vooral richtte op het binnenland. Maar als vicepresident zal zijn aanpak landelijk moeten zijn. Brunswijks partij Abop beheert het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport, waar het door hem afgedwongen directoraat Sport is ondergebracht. Een ander ook voor de sport belangrijk ministerie dat door zijn partij beheerd wordt is Grondbeleid en Bosbeheer. Voor de meeste sporten is grond nodig.

Gezien de invloed van Abop, lees Brunswijk, binnen de regering zou vanuit vooral de twee genoemde ministeries veel voor de sport gedaan kunnen worden. Ook financiering van sportaccommodaties en financiële ondersteuning van sporters en/of sportploegen zou makkelijker kunnen worden. Wel moet de realiteit niet uit het oog worden verloren dat sport vermoedelijk voorlopig niet hoog op de prioriteitenlijst van de regering staat, omdat er dringende(re) zaken zijn.

In elk geval lijkt de situatie voor de sportwereld nu iets gunstiger dan in de vorige twee regeerperioden. Door het toen gevoerde beleid is veel 'stuk gegaan' in de sport, zowel wat betreft faciliteiten als bij individuele sporters en sportploegen. Dat zou ook kunnen komen omdat opeenvolgende ministers van Sport en Jeugdzaken weinig tot geen affiniteit hadden met de sport.

Abop heeft in het kabinet 2010-2015 nauwelijks enige politieke macht gehad om zaken door te drukken en in de afgelopen vijf jaar als oppositiepartij helemaal niet. Maar voorzitter Brunswijk heeft zich vaak als filantroop opgesteld en heeft meerdere keren letterlijk met geld gestrooid. Mensen binnen zijn club Inter Moengotapoe blazen de loftrompet over zijn gulheid, ook tegenover minderbedeelden. De recente uitspraak van aanvoerder Obrendo Huiswoud 'A man disi e libi nanga alasma', geeft dit kernachtig weer.

De afgelopen jaren haakten steeds meer sponsors van sportclubs en bonden af, omdat ze zelf nauwelijks het hoofd boven water konden houden. Als de net aangetreden regering slaagt in haar beloofde no nonsens-aanpak zal het bedrijfsleven opbloeien en zullen bedrijven hopelijk geneigd zijn weer sporters en sportorganisaties te ondersteunen.

Belangrijk is dat clubs en bonden het voorwerk doen en zelf eigen inspanningen plegen, alvorens de hand op te houden. Er is een grote achterstand in sportfaciliteiten en accommodaties. Het directoraat Sport doet er goed aan te beginnen met een grondige evaluatie, met inspraak van overkoepelende sportorganisaties, bijvoorbeeld bonden. Belangrijk is dat de koek landelijk eerlijk wordt verdeeld. Favoritisme mag geenszins de boventoon voeren. Als het lukt om sportcomplexen naar het model van het Willebrod Axwijk Sportcentrum op te zetten, gaat het land een goede sporttoekomst tegemoet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina