Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Er is een hebi van mijn schouders'

'Er is een hebi van mijn schouders'

15/07/2020 20:59 - Merredith Bruce

Edward Belfort en Desi Bouterse in betere tijden. Belfort wordt gefeliciteerd door het staatshoofd nadat die hem op 3 mei 2012 had beëdigd als minister van Justitie en Politie.

Edward Belfort en Desi Bouterse in betere tijden. Belfort wordt gefeliciteerd door het staatshoofd nadat die hem op 3 mei 2012 had beëdigd als minister van Justitie en Politie. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Dit was zijn laatste keer als president in het parlement en uit dat oogpunt heb ik naar hem toegezwaaid.” Zo verklaart Abop-parlementariër Edward Belfort zijn veel besproken groetende beweging maandag in het parlement naar president Desi Bouterse die op dat moment de zaal verliet na de verkiezing van de president en vicepresident.

Op een filmpje dat binnen de kortste keren viraal ging is te zien hoe Belfort, terwijl het staatshoofd al met zijn rug naar hem is toegekeerd en de zaal uitloopt, zich omkeert en vluchtig een groetende beweging maakt. Hoewel hij naar de rug van de president toe heeft gegroet, zegt Belfort dat zijn handeling niet treiterend bedoeld was. "Soms kan je mensen groeten en de persoon ziet het niet, maar anderen wel" , zegt hij over het waarom hij zo heeft gehandeld.

De parlementariër die de afgelopen jaren veel kritiek heeft gehad op het beleid van de regering-Bouterse/Adhin, noemt het "a job well done" dat zijn oproepen aan de samenleving om de regering af te wijzen zijn opgevolgd. Ook op de weinige momenten waarop het staatshoofd in 's lands vergaderzaal verscheen, gaf de politicus ongezouten zijn mening. Bij één van de vergaderingen waarbij Belfort verbaal de confrontatie aanging met Bouterse, verliet deze de vergaderzaal glimlachend. Net vóór de uitgang bleef het staatshoofd even stilstaan en tikte veelbetekenend met zijn vinger tegen zijn voorhoofd terwijl hij naar Belfort keek die achter het spreekgestoelte stond.

De Abop-parlementariër zegt dat hij regelmatig "in de aanval" is geweest om het volk te wijzen op de misstanden onder de regering. "En het is gelukt. Nu is er een hebi van mijn schouders. Het volk heeft hem de macht uit handen genomen." Belfort verzekert dat hij dezelfde kritische houding zal blijven etaleren in het parlement naar de komende regering toe. "Anders ben ik niet goed bezig." Dat zijn partij zelf ook in de regeercoalitie zit, maakt volgens hem daarin geen verschil.

Hij merkt op dat het volk heeft afgerekend met parlementariërs als Amzad Abdoel en Sylvana Afonsoewa - beiden van de NDP - die het beleid van de regering naar zijn mening met hand en tand verdedigden. "Ze schreeuwden toch moord en brand? Waar zijn ze nu?" De politicus vindt dat de regering die donderdag aantreedt de ruimte moet krijgen om zaken die in het regeerakkoord staan te realiseren. Hij houdt er rekening mee dat er een "grote chaos en puinhoop" wordt overgenomen en vindt daarom dat de nieuwe leiders de ondersteuning moeten krijgen. "Dat zal niet maken dat als zaken niet goed gaan, ik niet zal praten."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina