Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘We kunnen niet rijden met hetzelfde tarief’

‘We kunnen niet rijden met hetzelfde tarief’

14/07/2020 05:55 - Gilliamo Orban

PLO-voorzitter John Mahadewsing.

PLO-voorzitter John Mahadewsing. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Burgers die maandag hebben uitgekeken naar openbaar vervoer voelen zich bedrogen. John Mahadewsing, voorzitter van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO), zei ruim een week geleden tegen de Ware Tijd dat het Covid-19-managementteam een week nodig had om de samenleving voldoende voor te lichten in het kader van het coronavirus.

Er is toen ook gesproken met functionarissen van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C). Het departement zou een flyer maken met regels waaraan de bushouders en chauffeurs en de passagiers zich moeten houden. "We hebben niets meer vernomen van het ministerie. Ik bel de minister vanaf 27 mei regelmatig, maar hij neemt zijn telefoon niet op", zegt Mahadewsing.

De voorzitter noemt als grootste knelpunt dat de overheid de tarieven voor het openbaar vervoer niet wil verhogen. Nog lang voordat de coronacrisis begon is hierom gevraagd omdat bijvoorbeeld het stadstarief van SRD 1.85 bij lange na niet meer voldoet en zelfs verlieslatend is. Met de coronacrisis is de situatie verergerd, want als men minder passagiers zal mogen vervoeren worden de inkomsten ook automatisch minder. Zo zullen in een bus die berekend is op dertig passagiers niet meer dan twaalf mogen meerijden. De bushouders eisen een stadstarief van SRD 4, maar het ministerie gaat daarmee niet akkoord. "Zolang de tarieven niet worden verhoogd, houden we onze bussen in de garage", zegt Mahadewsing.

Er is wel een lockdown vergoeding van SRD 250 per dag voor een periode van 54 dagen betaald, terwijl de eis was SRD 350. Het gaat om 1350 bushouders en voor hen is SRD 5,4 miljoen gestort. "Dit bedrag is veel minder dan we moeten krijgen en we gaan een protestbrief schrijven naar het ministerie", zegt Mahadewsing. Ook de bus- en boothouders die werken voor het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) hebben nog geen lockdown vergoeding ontvangen. Sinds ze eind maart zijn gestopt met rijden en varen door Covid-19, hebben ze geen betaling gekregen.

"Ook al krijgen we toestemming van het NVB om te rijden en varen, zullen we dat niet doen, omdat we ons geld nodig hebben", zegt Iwan Woon, ondervoorzitter van de Organisatie van Bushouders in Suriname. Hij wijst erop dat de betaling aan hen is toegezegd door OWT en C, maar het ministerie heeft de organisatie gezegd dat Financiën het geld moet storten. "Dit is een verhaal dat we steeds moeten aanhoren", zegt Woon. Het gaat landelijk om ongeveer 130 trajecten waarvan onder andere sociaal zwakke mensen gebruikmaken. Op sommige routes rijden alleen staatsbussen."

Hij begrijpt wel dat mensen een vervoersprobleem hebben, "maar ik denk dat de burger begrip heeft voor onze situatie". Woon wijst er ook op dat de bushouders die het verplegend personeel vervoeren ook nog geen betaling hebben gekregen. Joyce Blokland, directeur van Transport, stelt dat het verplegend personeel het busvervoer zelf betaalt namelijk SRD 2 per rit in Paramaribo. Zij zal dinsdag praten met NVB-directeur Guno Robertson over een betalingsvoorstel voor de bus- en boothouders die ook niet kunnen werken door Covid-19. "Zij hebben inderdaad nog niets ontvangen", zegt Blokland.

Van de flyers weet de directeur niets, omdat niet zij, maar een collega bij de vergadering was waar deze zaak zou zijn besproken. Over tariefsaanpassingen moet volgens haar verder worden onderhandeld. SRD 4 voor het stadstarief vindt ze te hoog voor sociaal zwakkeren. Er is volgens haar nimmer aan de PLO toegezegd dat een bushouder SRD 250 per dag zal krijgen als lockdownvergoeding. Het was volgens haar een voorstel van de busorganisatie aan het ministerie. Uiteindelijk hebben de bushouders vanaf de Covid-compensaties in mei werden uitbetaald SRD 2.000 per maand ontvangen. Chauffeurs kregen SRD 1.500.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina