Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Markten rustig op eerste heropeningsdag

Markten rustig op eerste heropeningsdag

14/07/2020 02:02 - Arjen Stikvoort

Een klant staat op het punt fruit te kopen bij een verkoopster. Ondanks de markt maandag weer openging, kwamen veel venters niet opdagen.

Een klant staat op het punt fruit te kopen bij een verkoopster. Ondanks de markt maandag weer openging, kwamen veel venters niet opdagen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Ligt het aan de vrees voor het coronavirus, zijn het de niet rijdende bussen of doet de consument zijn boodschappen ergens anders? Na vier maanden van sluiting zijn de Centrale Markt en de Vreedzaammarkt maandag weer opengegaan, maar om te zeggen dat het storm liep? Neen. Dat komt volgens politiecommandant Nadia Burga-Soekhnandan omdat de bussen niet rijden en dat scheelt volgens haar in de veiligheid.

Shirley Witteling is een dagelijkse bezoeker van de Centrale Markt. "Het is mijn lust en mijn leven hier. Ik kom er elke dag. Ik luister niet naar wat de standhouder mij zegt te doen, maar neem mijn verantwoordelijkheid door het dragen van mijn neus- en mondbescherming. En ik zorg zelf voor voldoende afstand."

Roy Kanhai was zelf jarenlang marktventer en nam gisteren een kijkje. "Ondoenlijk zoiets. De markt is een flexibele plek waar mensen op en af gaan. Er zijn geen loopmarkeringen aangebracht, simpelweg omdat dat ook niet zou werken."Wel wijst hij een ieder op zijn eigen verantwoordelijkheid. Want mensen zijn volgens Kanhai koppig en eigenwijs. "Sommige mensen trekken zich nergens iets van aan. Corona is en blijft, we zullen er toch echt aan moeten wennen en ermee leren leven."

Politiecommandant Burga-Soekhnandan doet haar surveillanceronde op de markt. Ze spreekt een klant aan. "Graag wel uw mondkap op in plaats van in uw hand alstublieft!" Er mogen boetes worden uitgeschreven, maar dat doet ze liever niet. "Directeur Nationale Veiligheid Daniëlle Veira had gezegd dat op het niet naleven van de Covid-19-maatregelen SRD 1000 boete staat, maar dan moet het hele wetssysteem er wel naar zijn. En dat is nog niet echt het geval. We spreken mensen aan en iedereen moet zijn eigen veiligheid in acht nemen."

Standhouder Koenmayi Pherai is blij dat ze vandaag haar groenten weer mag verkopen. "Helaas is het nog heel rustig. Ik bescherm mezelf met handgel en mondkap en vraag dat ook van mijn klanten." Ook Wanda Rensch is weer begonnen. Zij verkoopt gember en specerijen. "Ik ben niet bang voor Covid-19. Ik zie dat elke klant een mondmasker draagt en na elke verkoop reinig ik mijn handen met alcohol. De klanten blijven nog weg. Gelukkig kon ik in de afgelopen maanden ook wat online verkopen. Hopelijk weten de mensen me snel weer te vinden."

Ook op de Vreedzaammarkt was het rustig. Klant Benito Amalensi komt er af en toe zijn specerijen halen. "Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid. Je wil toch niet ziek worden? En voor specifieke geneeskrachtige kruiden moet je toch op de markt zijn. Tenminste kunnen de marktkooplieden weer wat verdienen ondanks het coronavirus."

Marktmeester John Lecton doet elke ochtend zijn ronde en praat met standhouders." Het stemt goed dat de markt weer open is. Voor veel mensen is dit hun enige broodwinning en als de markt sluit." Suriname heeft een kleine cash economie zegt hij en wijst zowel verkopers als bezoekers op de eigen verantwoordelijkheid. "Corona wil niet weggaan en zal net als dengue en chikungunya blijven. We zullen er mee moeten leren omgaan om toch geld te blijven verdienen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina