Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Live blog: Verkiezing president en vicepresident Suriname

Live blog: Verkiezing president en vicepresident Suriname

13/07/2020 10:20 - Van onze redactie

Chandrikapersad Santokhi (r) en Ronnie Brunswijk (l) zijn de enige kandidaten voor de functie van respectievelijk president en vicepresident van Suriname.

Chandrikapersad Santokhi (r) en Ronnie Brunswijk (l) zijn de enige kandidaten voor de functie van respectievelijk president en vicepresident van Suriname. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - In De Nationale Assemblee worden op 13 juli de nieuwe president en vicepresident van Suriname gekozen. Chandrikapersad Santokhi (VHP) en Ronnie Brunswijk (Abop) zijn de enige twee kandidaten. Algemeen wordt verwacht dat het duo bij acclamatie wordt gekozen tijdens de buitengewone openbare vergadering van het parlement. De Ware Tijd zal live bloggen.

11:23 uur

Dew Sharman, vicevoorzitter DNA, ontbindt de commissie van in- en uitgeleide en maakt bekend dat de installatie van de president en vicepresident op donderdag 16 juli is om tien uur 's morgens. Hij sluit vervolgens de bijzondere openbare vergadering af. Ook de live blog van de Ware Tijd wordt hiermee afgesloten.

11:20 uur

De commissie in- en uitgeleide doet president Desi Bouterse uitgeleide.

11:11 uur

President elect Chandrikapersad Santokhi: "Wans o pe Tata komopo wi musu seti kondre bun. Dit is de heilige opdracht waarmee wij elke dag aan het werk zullen gaan de komende vijf jaar. Er zal geen ruimte zijn voor corruptie, persoonlijk belang en eigen gewin. Als president beloof ik regelmatig verantwoording af te leggen in DNA en te luisteren naar de stem van het volk. Het is een voorrecht om dit ambt te vervullen en ik aanvaard het met eerbied. Vanaf dit moment begint een nieuwe fase: het proces om te werken aan de wederopbouw van Suriname. Zonder eenheid heeft ons land geen toekomst. We staan aan de rand van een financiële afgrond. Er heerst zorg. De kas is zo goed als leeg. We moeten dit allemaal goed beseffen. Deze crisis overtreft elke worstcasescenario die we hadden verwacht. We zullen gezamenlijk de crisis te lijf moeten gaan. Het gaat ons lukken! We hebben geen tijd te verliezen. We hebben geen tijd voor spelletjes. Wi musu seti kondre bun. Wi o seti en...samen!"

11:07 uur

Vicepresident elect Ronnie Brunswijk: "Ik ben altijd bereid mijn krachten te geven waar nodig is. Ik aanvaard deze uitverkiezing zeer gaarne. Het gaat hier om een historische en bijzondere opdracht die ik waar zal maken met de ondersteuning van de Almachtige. God zij met ons Suriname."

11:04 uur

President Desi Bouterse: "We hebben 25 mei gehad, de strijd is gestreden, het volk heeft gesproken. Namens onze regering en ons volk feliciteer ik de nieuwe president en vicepresident. Het zal geen gemakkelijke job zijn, maar het is te doen als we gezamenlijk de schouders onder het werk zetten. Power ini a wroko en krakti. Als u mij nodig hebt, weet u me te vinden. God zij uw Leidsman!"

11:00 uur

Asiskumar Gajadien, fractieleider VHP: "Trots dat uit ons midden een president naar voren wordt geschoven. Het doet ons goed om de president en vicepresident elect te feliciteren. Wij wensen hen veel kracht toe. We verwachten dat ze de wensen tot vervulling brengen."

10:57 uur

Marinus Bee, fractieleider Abop: "Fostron mi kisi a firi disi en a leti wan faya ini mi. A firi disi e gi mi wan firi fu go ini eenheid." Hij vraagt om dit koppel een kans te geven.

10:53 uur

Ronny Asabina, fractieleider BEP: "De democratie heeft gezegevierd. We gaan alles doen wat in ons vermogen is en zulen ons constructief opstellen. Er is beloofd een nieuwe politieke cultuur en toegezegd aangepast en verbeterd leiderschap. We kijken ernaar uit. Wij verwachten ontwikkeling voor land en volk. Suriname voorwaarts."

10:51 uur

Gregory Rusland, fractieleider NPS: "Wij moeten allemaal de schouders onder het werk zetten om een beter Suriname te krijgen. Wij zijn verheugd. Laten we ervoor gaan. Wroko de fu du. Samen zullen wij bergen verzetten."

10:47 uur

André Misiekaba, fractieleider NDP, haalde de goede transitiegesprekken aan. Hij spreekt de hoop uit dat de president en vicepresident alleen verheffing van Suriname nastreven. "Als dat de leidraad is zullen ze de fractie van de NDP aan hun zijde hebben. We gaan hen kritisch begeleiden."

10:46 uur

Dew Sharman, vicevoorzitter van DNA, feliciteert Chandrikapersad Santokhoi en Ronnie Brunswijk met hun uitverkiezing. Hun uitverkiezing noemt hij "historisch" en een teken van de tolerantie en culturele diversiteit waar Suriname internationaal bekend om staat.

10:43 uur

De president elect en vicepresident elect worden door de griffier naar binnen begeleid. Het duo wordt met applaus ontvangen.

10:42 uur

Chandrikapersad Santokhi (VHP) en Ronnie Brunswijk (Abop) zijn bij enkele kandidaatstelling gekozen tot respectievelijk president en vicepresident.

10:41 uur

De vergadering wordt hervat. "De documenten zijn goed bevonden", aldus Krishna Mathoera, voorzitter van de commissie.

10:36 uur

Bij het vlaggenplein is er een oranje banner gehangen met de tekst: 'Big-up president Chandrikapersad Santokhi. Make Suriname Great Again.' Een tekst die veel weg heeft van de controversiële Maga-slogan (Make America Great Again) van de Amerikaanse president Donald Trump. Tijdens de verkiezingscampagne was er kritiek op VHP en Chandrikapersad Santokhi voor het kopiëren van buitenlandse teksten. Zo zou de campagnevideo van de VHP veel weghebben van een commercial van het wereldbekende sportmerk Nike.

10:23 uur

Vicevoorzitter Dew Sharman hervat de vergadering, maar schorst die gelijk, zodat de commissie de gelegenheid krijgt de stukken van de kandidaten Chandrikapersad Santokhi en Ronnie Brunswijk te onderzoeken.

10:22 uur

"Aangezien ik zelf kandidaat ben, verzoek ik de vicevoorzitter van DNA de leiding van de vergadering over te nemen", zegt Ronnie Brunswijk. Hij schorst de vergadering om de hamer over te dragen. De buitengewone openbare vergadering wordt verder geleid door vicevoorzitter Dew Sharman (VHP).

10:21 uur

DNA-voorzitter Ronnie Brunswijk bevestigt dat Chandrikapersad Santokhi (VHP) en Ronnie Brunswijk (Abop) de enige kandidaten zijn voor de functie van respectievelijk president en vicepresident. Een commissie van DNA-leden zal hun documenten onderzoeken. 

10:19 uur

Het volkslied - beide coupletten - wordt ten gehore gebracht.

10:17 uur

President Desi Bouterse heeft plaatsgenomen in de zaal.

10:15 uur

Ronnie Brunswijk, nu nog in de hoedanigheid van DNA-voorzitter, heeft de commissie van in- en uitgeleide benoemd die de president moet ophalen en begeleiden naar zijn plek. Vicepresident Ashwin Adhin zit er al, evenzo de verschillende leden van de raad van ministers.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina