Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Voetbal en het nieuwe normaal

COMMENTAAR: Voetbal en het nieuwe normaal

13/07/2020 12:00

COMMENTAAR: Voetbal en het nieuwe normaal

 

BIJ DE CONTACTSPORTEN, zoals voetbal, wil men ook in Suriname liever vandaag dan morgen de draad weer oppakken. Maar door het nieuwe normaal wordt alles anders. Het wordt spelen zonder publiek of handhaven van de anderhalve meter social distancing in de stadions. In veel Europese landen rolt de bal alweer, maar zonder publiek. In Nederland ziet men dit niet zitten en stemmen gaan op dat de social distancing op de tribune niet te handhaven is.

Is de Surinaamse Voetbalbond (SVB) al bezig na te gaan hoe de situatie aangepakt moet worden als de competities weer beginnen? Echter, het gaat niet alleen om het logistieke. Na nu al bijna vier maanden inactief te zijn geweest, zullen de sporters en coaches hard moeten werken om tenminste weer op het niveau van midden maart, toen de competitie werd stopgezet, te komen. Het is een feit dat alles wat een sporter in maanden heeft opgebouwd al na een week inactiviteit weer kan zijn verdwenen.

De bezorgdheid van Inter Moengotapoe-coach Jozef Joekoe is daarom begrijpelijk. Hij wil zo gauw mogelijk weer op het veld maar laat zijn enthousiasme niet de boventoon voeren en blijft met beide benen op de grond. Joekoe vindt het goed dat de SVB begin september wil starten met het nieuwe seizoen, maar wijst er terecht op dat met vele aspecten rekening moet worden gehouden. Zo zouden de clubs dan nu al met de voorbereiding moeten starten. Sommige spelers kunnen door hun leeftijd niet meer goed mee of kunnen door andere omstandigheden niet meer meedoen en moeten vervangen worden. Hoe staat het met transfers?

Een extra probleem is dat omdat er niet wordt gevoetbald er ook niet gescout kan worden en zal moeten worden uitgegaan van het niveau van spelers vóór de coronacrisis. Dat de SVB over ruim zes weken de competities wil hervatten, betekent dat het seizoen 2019/2020 voortijdig is beëindigd, zonder kampioen. Joekoe heeft daar begrip voor, ondanks dat zijn team op de eerste plaats staat. Hij toont begrip omdat Suriname geen uitzondering in de wereld is. Eenzelfde systeem is onder andere toegepast in Nederland.

De coach wil zijn spelers motiveren om uit de minder prettige omstandigheden vanaf midden maart kracht te putten en te bewijzen dat de dominantie van het team op dat moment geen toevalligheid was. Voor zichzelf ziet hij het als een uitdaging om de spelers weer op het oude niveau te krijgen en zelfs beter te maken, opdat het team ook op internationale podia een waardige vertegenwoordiger van Suriname kan blijven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina