Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Geen faciliteiten om hen op te vangen'

Autoriteiten Brokopondo willen geen besmette Rosebel-werknemers in dorpen

13/07/2020 23:11 - Naomi Hoever

Autoriteiten Brokopondo willen geen besmette Rosebel-werknemers in dorpen

 

PARAMARIBO - Het aantal besmettingen met het coronavirus bij multinational Iamgold in Brokopondo blijft stijgen. Van de bijna vijfhonderd werknemers zijn ongeveer honderd besmet. Het traditioneel gezag van het district heeft met de multinational afgesproken dat de werknemers die in de dorpen wonen op de plant in quarantaine gaan. Dorpelingen mogen pas terug als ze genezen zijn verklaard. Intussen zijn de dorpen weer open nu de regels zijn versoepeld.

Kapitein Hermanus Schalwijk van Nieuw Koffiekamp zegt tegen de Ware Tijd dat de lokale autoriteiten alert zijn. "Dorpelingen die bij Rosebel werken moeten daar behandeld en niet vrijgelaten worden om naar de dorpen te gaan. Wij hebben geen faciliteiten om hen te behandelen."

Het traditioneel gezag volgt de instructies van het Covid-19-managementteam nauwgezet op. Zijn collega Lambertus Waandels van Brownsweg onderschrijft het laatste. Hij legt uit dat er nog niemand van het dorp door een Rosebel-werknemer besmet is geraakt en ook niet op andere wijze.

Volgens ingewijden van Rosebel Gold Mines komen er steeds meer besmettingen bij, omdat de kamers op de plant onvoldoende zijn geventileerd en worden gedeeld met z'n tweeën. Intussen neemt de angst onder het personeel verder toe. De personeelsbond en het managementteam van Rosebel Gold Mines zitten op één lijn om na te gaan hoe de Covid-19-uitbraak binnen het bedrijf aan te pakken. Bepaald is dat zodra er zich een (nieuw) besmettingsgeval voordoet betrokkene direct naar Paramaribo wordt overgebracht. Het werk bij het goudbedrijf ligt inmiddels al een maand stil.

Tot en met zondagavond telde Suriname 741 besmettingsgevallen, inclusief 228 active cases. Er zijn 495 burgers genezen verklaard, aan de andere kant zijn achttien mensen overleden aan het coronavirus. Op de intensivecareafdelingen liggen vijf personen, 166 zijn in quarantaine en van tien ontbreekt elk spoor.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina