Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Veganische levensstijl relevant in deze tijd'

'Veganische levensstijl relevant in deze tijd'

12/07/2020 16:04 - Sharon Singh

Fruit moet samen met groenten worden gezien als hoofdgerecht in plaats van bijgerecht, zegt Janin Price-Dompig.

Fruit moet samen met groenten worden gezien als hoofdgerecht in plaats van bijgerecht, zegt Janin Price-Dompig. Foto: FB Gesontu Sranang  

PARAMARIBO - Plantaardig eten toegankelijk maken. Dat is het doel van Gesontu Sranang. Initiatiefneemster Janin Price-Dompig heeft een gezondere versie van herkenbare schotels gemaakt. Recepten voor onder meer vegan pom, pastei of ‘bb met r’ staan op haar blog www.gesontusranang.nl. Nu, met de uitbraak van het nieuwe coronavirus, zouden burgers volgens Dompig meer dan ooit plantbase voedsel moeten eten.

Drie jaar geleden richtte ze bewust dit platform op. "Met een missie om meer draagvlak te creëren voor een veganistische levensstijl binnen de Surinaamse gemeenschap, ben ik dit maatschappelijk initiatief gestart. Als communicatiewetenschapper probeer ik meer inzicht te verkrijgen in de relatie tussen media, de koloniale tijd en eetgedrag."

Gesontu Sranang bestond in het begin uit slechts een aantal supporters. Inmiddels is het uitgegroeid tot honderden leden op het blog en duizenden volgers op social media. "Ik verwacht dat het alleen maar groter wordt en dat anderen ook het initatief zullen nemen om hun omgeving te inspireren om te kiezen voor plantaardig."

Er zijn verschillende theorieën over het uitsluitend consumeren van vegan food, voedsel zonder dierlijke vetten: krijg je al de nodige vitamines en mineralen die het lichaam dagelijks nodig heeft met zo'n voedingspatroon? Volgens Dompig zijn mensen geprogrammeerd om te denken dat het eten van lichaamsdelen gezond is. "Zelfs in 2020 wordt er nog steeds geadverteerd dat we dode dieren nodig hebben voor voedingsstoffen. En dat kan niet", zegt ze. Vooral omdat onderzoek keer op keer uitwijst dat het eten van dieren en dierlijke producten de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en Alzheimer vergroot. "De B12-mythe is één van de grootste programmeringen van onze tijd. Ondertussen vergeten we dat dieren hun B12 halen uit planten. Dus wanneer we dieren eten, krijgen we naast alle ongezonde vetten voorgekauwde tweedehandse B12 binnen. Totaal onlogisch als je het mij vraagt. Waarom zouden we zoveel dierenleed veroorzaken en onze gezondheid op het spel zetten, wanneer we ook direct de plant kunnen eten?"

Ongeveer vijftien jaar geleden besloot Dompig om te stoppen met het eten van vlees en vis. Ze begon als vegetariër uit spirituele overweging. "Het voelde voor mij steeds onnatuurlijker om dieren te eten, het ging me ook steeds meer tegen staan. Ik voelde me veel energieker en beter wanneer ik fruit en groentes at. Later leerde ik meer over de gruwelijke vlees-, ei- en zuivelindustrie. Daar wilde ik mijn geld niet aan uitgeven." Haar spirituele overweging werd vervolgens een ethische en vervolgens - nu ze steeds meer leert over de helende en voedende kracht van fruit - een gezondheidsoverweging.

Als voordelen van plant base-voeding somt Dompig op: meer energie, betere gezondheid, betere spijsvertering, afvallen, lagere kans op ziektes, minder dierenleed, betere opname van vitamines en mineralen en spirituele groei. Echter, in Suriname lukt het niet altijd om een gezonde levensstijl op na te houden. Op dit moment is groente goedkoop. Fruit daarentegen ligt vaak buiten het bereik van een groot deel van de samenleving, wat nodig is voor een gebalanceerde lifestyle. Wel zijn de laatste tijd steeds meer mensen zelfvoorzienend bezig, waardoor ze op groenten en fruit kunnen besparen. "Het mooiste ervan is dat iedereen al dagelijks iets veganistisch op zijn bord heeft: rijst, pasta, pesi, brood, fruit, noten, bruine bonen en groentes, zijn de meest voorkomende."

Groenten en fruit moeten gezien worden als hoofdgerechten in plaats van bijgerechten. "Focus op datgene wat je wel kan eten en wat binnen je budget past. De kunst is smaak, kleur en voedingsstoffen zodanig te combineren dat elke maaltijd een voldaan gevoel geeft. Varieer eindeloos met bonen, linzen, gele pesi, groentes, cassave en banaan. Houd het simpel en vooral smakelijk." Een veganistische levensstijl is vooral nu in deze tijd relevant. 100 procent plantaardig eten is één van de effectiefste manieren om zich te beschermen tegen ziektes en virussen. "Uit onderzoek blijkt dat Surinamers kampen met de zogenaamde welvaartsziektes. 'Surinamers eten zichzelf dood' luidde ooit een headline op de website Waterkant.net. En deze nootkreet wordt ondersteund door een gezondheids- onderzoek, waaruit blijkt dat hart- en vaatziektes, diabetes, kanker, obesitas, hoge bloeddruk en verhoogde cholesterol groeiende ziektes zijn onder Surinamers (Sunsetstudie, 2013)."

Het coronavirus leert dat het heel belangrijk is om een goed immuunsysteem te hebben. Het vraagt om kritisch te kijken naar eetpatroon en gedrag. Tijdens een masterclass van Giovanni Ravenberg (natuurgenezer en vegan chef Electric Food Su) heeft Dompig geleerd wat alkalisch eten [het tegengestelde van eten dat een verzurend effect heeft; het zorgt ervoor dat je PH-waarde op orde blijft(7.4)] is. Deze class heeft haar een frisse kijk gegeven op "eten zoals de natuur het bedoeld heeft". Fruit is het meest voedzame en helende eten voor mensen. Het kan ziektes voorkomen en genezen. "Een veganistisch alkalisch eetpatroon kan ik zeker aanraden in deze coronatijd", aldus Dompig.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina