Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Marronorganisaties blij met Brunswijk als vp-kandidaat

Marronorganisaties blij met Brunswijk als vp-kandidaat

12/07/2020 06:00 - Naomi Hoever

Ronnie Brunswijk wordt maandag waarschijnlijk Surinames eerste marron vicepresident.

Ronnie Brunswijk wordt maandag waarschijnlijk Surinames eerste marron vicepresident.  

PARAMARIBO - Ronnie Brunswijk wordt maandag vrijwel zeker bij acclamatie gekozen tot vicepresident (vp) en wordt de eerste marron in dit ambt, het op een na hoogste in het land.Vertegenwoordigers van twee marronorganisaties met wie de Ware Tijd sprak zijn het niet eens met de kritiek op Brunswijk die onder meer strafbare feiten heeft gepleegd in het verleden.

Fidelia Graand-Galon, medeoprichter en voorzitter van het Marronvrouwennetwerk, zegt dat haar organisatie zeer positief gestemd is met de voordracht. "Met een marron als vp hoeven wij niets uit te leggen. Als degene ongeacht wie daar zit betrokkenheid toont en de problemen van de groep kent is het een pluspunt. We kijken uit naar een goede samenwerking. Dezelfde doelen die Brunswijk nastreeft, streven wij ook na."

In de samenleving wordt sceptisch gereageerd op de voordracht door Brunswijk's verleden. Zo is de ex-rebellenleider in Nederland veroordeeld voor drugshandel en heeft hij zich vaak op en rond het sportveld misdragen en zelfs met een vuurwapen gedreigd. Graand-Galon: "Van sommigen is het verleden openbaar en van anderen is het verborgen gebleven. Wij kijken naar wat Brunswijk zegt te willen verwezenlijken voor de samenleving. Geschiedenis kan je niet herhalen, maar je kunt erop voortborduren."

Ze ondersteunt de ontwikkelingsgedachte van Brunswijk van duurzame ontwikkeling voor iedereen, dus ook voor de marrons. Overigens, binnen Abop gingen stemmen op om Graand-Galon te kandideren als vp. Zelf vindt zij het niet erg dat zij het niet is geworden en zegt dat er verschillende opties zijn binnen de partij. "Een regering bestaat niet alleen uit de vp en ministers, maar ook uit vitale mensen die kunnen werken. Ik ben in elk geval blij dat ik ben genoemd als mogelijke kandidaat voor het vicepresidentschap."

Ruben Ravenberg, secretaris van de Stichting A Marron Kompas, is blij met de voordracht van Brunswijk. "Dit betekent voor de organisatie dat de marron in opmars is. Hij moet de functie niet alleen bekleden, maar ook de noden van marrons oplossen. Wij en de inheemsen hebben een achterstand ten opzichte van andere groepen. Als een marron daar is kunnen wij beter communiceren. Wij verwachten dat hij de noden oplost."

Ravenberg zegt dat zijn organisatie niet zo zeer let op het verleden van Brunswijk. "Als wij naar eenieders verleden moeten kijken, wordt iedereen afgekeurd." Over de keuze voor Brunswijk zegt hij: "Abop heeft negen zetels. Brunswijk is dus een factor." Hij hoopt dat het makkelijker wordt voor achtergestelde groepen om met de nieuwe vp in overleg te treden. "De afgelopen tijd werden wij gezien als concurrent en niet als medestrijder. We gaan voor goede communicatie."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen