Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Ongeziene, historische corruptie van Trump'

Romney: 'Ongeziene, historische corruptie van Trump'

11/07/2020 22:44 - Van onze redactie

Romney: 'Ongeziene, historische corruptie van Trump'

Mitt Romney (l) is niet te spreken over het besluit van Donald Trump (r) om de gevangenisstraf van zijn voormalig adviseur kwijt te schelden. Foto: newsweek.com  

WASHINGTON - De Republikeinse senator Mitt Romney heeft zich opnieuw tegen de Amerikaanse president Donald Trump uitgesproken. Hij vindt de clementie voor Roger Stone "ongeziene corruptie".

Trump heeft vrijdag de straf van zijn vriend en voormalige adviseur Roger Stone kwijtgescholden via een zogenaamde commutatie. Daarbij wordt de veroordeling niet geschrapt, maar krijgt de schuldige wel strafvermindering. Stone, die door een federale rechter veroordeeld was tot veertig maanden cel moet zelfs niet meer naar de cel.

Romney, de senator van Utah, was zaterdag de eerste (en voorlopig enige) verkozen Republikein die de beslissing van Trump veroordeelde. Hij sprak op Twitter over "ongeziene en historische corruptie". "Een Amerikaanse president past de straf aan van een persoon die veroordeeld is door een jury wegens liegen om diezelfde president te beschermen."

Het is niet de eerste keer dat Romney zich tegen Trump keert. De voormalige Republikeinse presidentskandidaat van 2012 was de enige van zijn partij die voor impeachment stemde. En vorige maand liep hij nog mee met antiracismebetogers in een mars in de buurt van het Witte Huis.

Maar verder is er weinig kritiek binnen de Republikeinse partij. Mitch McConnell, de voorman in de Senaat, gaf geen commentaar. Er valt soms zelfs lof te horen voor de beslissing. Zo tweette senator Lindsey Graham vooraf al dat het terecht zou zijn als de president de straf van Stone zou omzetten.

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, was zaterdag fel toen ze op Twitter haar afkeur uitsprak over het besluit van Trump. "President Trump's beslissing om clementie te verlenen aan zijn oud-adviseur Roger Stone, die zijn betrokkenheid in crimineel wangedrag kon aantonen, is een handeling van duizelingwekkende corruptie." Ze zei ook dat Amerikanen in november een president moeten kiezen die de Grondwet respecteert.

Congreslid Maxine Waters van Californië beklaagde zich erover dat haar Republikeinse tegenhangers weigerden zich te laten horen in dit geval van "historische corruptie in het kabinet-Trump". "Geen verrassing! Trump scheldt straf Roger Stone kwijt. Voordat hij aftreedt zal hij ervoor hebben gezorgd dat al zijn criminele vrienden die geld hebben witgewassen, fraude hebben gepleegd, deals hebben gesloten met de Russen, belasting hebben ontdoken, verraad hebben gepleegd en onze democratie hebben verkocht, vrij zullen zijn!" aldus Waters.

De 67-jarige Roger Stone moest normaal op 14 juli naar de gevangenis. Hij werd tot meer dan veertig maanden cel veroordeeld omdat hij loog tegen het Congres over zijn rol als contactpersoon tussen Trumps campagneteam en WikiLeaks, dat tijdens de verkiezingscampagne gehackte e-mails van Trumps Democratische uitdager Hillary Clinton had gelekt.

Hij werd ook veroordeeld voor het beïnvloeden van getuigen en obstructie van het Congres in het onderzoek naar Russische beïnvloeding. Enkele uren vóór de aankondiging van Trump had een federaal beroepshof nog Stones verzoek afgewezen om de start van zijn celstraf uit te stellen. Hij had daarom gevraagd omdat hij bang was voor het nieuwe coronavirus.

Trump voorkwam dat zijn voormalig adviseur en vriend het gevang inging. "President Donald J. Trump heeft vandaag een clementiemaatregel bevolen om de onrechtvaardige straf van Roger Stone om te zetten", zei Witte Huis-woordvoerster Kayleigh McEnany, die ook toevoegde dat Stone nu een "vrij man" is, vrijdag.

Bij een omzetting wordt de strafrechtelijke veroordeling niet geschrapt, zoals dat bij een gratie wel het geval is. Het Witte Huis noemde Stone een "slachtoffer van de Rusland-hoax die de Linkse Alliantie en haar bondgenoten in de media jarenlang in stand hebben gehouden om het Trump-presidentschap te ondermijnen".

"Er was nooit sprake van een samenzwering tussen de Trump-campagne of de Trump-regering met Rusland." Na de aankondiging van het Witte Huis kwam Stone vrijdagavond zijn supporters voor zijn woning in Fort Lauderdale, Florida begroeten, waarbij hij een mondmasker droeg waarop 'Free Roger Stone' stond. Op zijn T-shirt was 'Roger Stone Still Did Nothing Wrong' afgedrukt.

Share on Facebook    Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina