Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Fisti Prodo

COMMENTAAR: Fisti Prodo

11/07/2020 12:00

COMMENTAAR: Fisti Prodo

 

JACHTOPZIENERS VAN DE afdeling Natuurbeheer van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer luiden nu eindelijk publiekelijk de noodklok. Het verbreken van hun stilzwijgend lijdensproces heeft er kennelijk mee te maken dat minister Lekhram Soerdjan thuis is gezet door de president, terwijl er vergaande afspraken met hem waren.

De jachtopzieners geven aan al enige tijd beperkt te worden in hun functioneren, omdat ze niet voldoende worden voorzien van de noodzakelijke middelen om te functioneren. De jacht op jaguars is daar een voorbeeld van. Verder: illegale visserij in het Bigipan gebied, de perikelen in het Brownsberg natuurpark waarbij goudzoekers vrij spel kregen omdat jachtopzieners niet worden geaccommodeerd. Verder ook het Braamspunt legstrand voor zeeschildpadden dat door illegale zandafgravingen nu maar een schijntje is van wat het was. Verder is recent ook aan de bel getrokken door een NGO vanwege het aanleggen van illegale houtkapwegen in de buurt van het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR).

Dit gebeurt terwijl we Suriname promoten als het meest groene land op aarde en we natuurbescherming en milieubehoud internationaal prediken. Intussen doen we aan fisti prodo want de organen en instituten die verantwoordelijk zijn om inhoud te geven aan dit beleid worden structureel genegeerd en niet geaccommodeerd.

Toch is het niet onbelangrijk dat we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Naast de jachtopzieners zien we dat steeds meer belangengroepen hun stem laten horen, nu er sprake zal zijn van wisseling van de wacht. Het is natuurlijk belangrijk dat de aankomende coalitie weet wat er speelt en toch is het van groot belang dat we als personen en groepen veel assertiever moeten zijn. Wie zwijgt stemt immers toe. En hoewel we weten dat er zaken spelen als rancune is het niet de bedoeling dat wordt gewacht totdat het kalf verdronken is om vervolgens verwoede pogingen te doen om de put te dempen.

We moeten niet vergeten dat Suriname de natuur niet alleen moet beschermen om in een goed plaatje te komen bij buitenlandse instanties die ons daar geld voor willen geven. We moeten de natuurgebieden waarvan het CSNR zelfs is uitgeroepen tot werelderfgoed ook beschermen om ons toerisme te kunnen ontwikkelen. Suriname heeft een van de meest ongerepte bossen van de wereld, waar we heel veel aan kunnen verdienen omdat mensen dat willen beleven. Precies die beleving komt in gevaar wanneer we een verwarrende boodschap presenteren aan de wereld; we bedelen om geld om het te behouden maar intussen steken we geen vinger uit om zelf wat te doen aan het behoud van deze zo belangrijke longen van de wereld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina