Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Volgsysteem vissers geïnstalleerd

Volgsysteem kustvisserij moet sector helpen ordenen

09/07/2020 05:50 - Aidy Pinas-Agodeba

Volgsysteem kustvisserij moet sector helpen ordenen

Met dit apparaat moet het makkelijker worden vaartuigen te volgen. Foto: Regillio Derby  

PARAMARIBO - Het daadwerkelijk installeren van het Vessel Monitoring System (VMS) op vissersboten voor de kustvisserij is woensdag begonnen. Het startte in 2014, maar ondervond door technische omstandigheden stagnatie en liep in 2016 vast.

Maanden geleden is het project weer opgepakt en is er gisteren volgens minister Rabin Parmessar van LVV een grote stap gezet. "Het is niet altijd even makkelijk gegaan, gelet op de precaire economische omstandigheden, de strenge eisen aan het internationaal betalingsverkeer en de Covid-19-pandemie", aldus de bewindsman. Dit heeft voor stagnatie gezorgd bij de fabricering van de VMS-units. De start van het project vond plaats bij de Nene Steiger aan de Anton Dragtenweg.

Mark Lall van het Visserscollectief zegt tegen de Ware Tijd dat de vissers het project toejuichen, omdat het belangrijk is voor ordening in de sector. Hij onderstreept gelijk dat VMS alleern niet genoeg is om illegaliteit te bestrijden. De vissers vragen daarom ook dat de surveillance wordt opgevoerd. Ordening Parmessar onderschrijft de opmerking over ordening. De eerste stap is in 2007 gezet toen VMS verplicht werd gesteld voor industriële vissersvaartuigen. Er zijn nog andere zaken waaraan moet worden gewerkt, waaronder vermindering van het aantal vergunningen voor bepaalde visserijtypen.

Het VMS zal volgens de minister wezenlijk bijdragen aan het veiligstellen en garanderen van het lokaal leveren van in Suriname gevangen vis. Ook zal het systeem helpen om illegale visserij, die naar schatting een verlies van ten minste 50 procent van de vangst vertegenwoordigt, terug te dringen. "Dit is niet alleen een enorme inkomstenderving voor ons land, maar legt tegelijkerijd een extra druk op onze visbestand." De bewindsman stelt dat het volgsysteem ook een basis vormt voor verbetering van de controle bij handhaving van de regels en de strijd tegen illegale, ongemelde en ongereguleerde visserij.

Het systeem heeft een ingebouwd zonnepaneel en is fraude bestendig, heeft een noodknop, waardoor veiligheid van de vissers op zee beter is gegarandeerd. De booteigenaar kan bovendien zijn eigen boten op zee volgen. De vissers moeten wel maandelijks dertig Amerikaanse dollar betalen voor de service. Ze hebben de mogelijkheid om via bankfinanciering het systeem voor ongeveer vierhonderd Amerikaanse dollar aan te schaffen. Lall: "We hadden wel gevraagd aan het ministerie om het systeem te betalen, terwijl de vissers de maandelijkse kosten zelf zou betalen, maar het eerste is niet gelukt." De vissersorganisatie verwacht meer overleg te voeren met LVV over het VMS. Hij gaat ervan uit dat er mogelijk kinderziekten zullen zijn en hierover moet men kunnen communiceren.-.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina