Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Perceelland studenten bezwaard

Studentenvereniging verrast door bezwaring toegewezen perceelland

09/07/2020 17:54 - Merredith Bruce

VMSS-voorzitter Paul van Dun (l) en SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto schudden elkaar de hand na het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst in oktober 2018.

VMSS-voorzitter Paul van Dun (l) en SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto schudden elkaar de hand na het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst in oktober 2018. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Enkele leden van de Vereniging van Minderdraagkrachtige Studenten in Suriname (VMSS) die in aanmerking zouden komen voor een bouwperceel te Waterland bij Domburg, zien hun droom om een woning te bouwen in rook opgaan. Het bestuur erd onaangenaam verrast toen het via opgevraagde documenten bij het Management Instituut-Grondregistratie en Landinformatiesysteem erachter kwam dat een deel van de grond is bezwaard met een hypotheek.

De grond met 35 bouwkavels is door de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) beschikbaar gesteld aan de vereniging. Daartoe is er in 2018 een overeenkomst getekend, wat vooraf ging aan een intentieverklaring het jaar daarvoor. Via de overeenkomst heeft de bank zich onder meer verplicht om voor alle 35 studenten de bouw te financieren.

Volgens VMSS-voorzitter Paul van Dun is het, afgaand op een mededeling van een kantoormedewerker, zo goed als zeker dat ook het overig deel is bezwaard. Hij laat de Ware Tijd documenten zien waaruit zulks moet blijken. "De leden vinden het zeer teleurstellend en zijn zeer gedemotiveerd. Zij vragen zich af of dit de manier is waarop de bank met haar partner - in deze de VMSS - omgaat."

Nadat de vereniging de bank hierover in kennis had gesteld, kreeg zij als antwoord dat de bezwaring niet meegaat bij de overdracht. Echter, het bestuur wil daar niets van weten. "Ik ben jurist en ik heb geleerd dat als een perceel bezwaard is, dat overeind blijft bij een overdracht", stelt Van Dun.

Hij erkent dat het bestuur bij de ondertekening van de overeenkomst geen vooronderzoek heeft gedaan over de status van het perceel. Pas toen de overdracht te lang op zich liet wachten, is besloten op onderzoek uit te gaan. "Omdat de bank ons op de lange baan hield, kregen we het vermoeden dat iets niet klopt."

Deze week is er opnieuw een e-mail verstuurd naar de bank met het verzoek om de beslaglegging op te heffen alvorens de overdracht plaatsvindt. Daarop is er geen reactie gekomen. De vereniging wil een advocaat in de arm te nemen om af te dwingen dat de percelen zonder bezwaring worden overgedragen. Aangezien de overeenkomst die in april 2018 met de bank is getekend in april 2021 vervalt, is er volgens Van Dun haast geboden. "Nadat de overeenkomst is vervallen, kunnen wij ons op niets meer beroepen."

De stap van de bank om de percelen vrijwillig beschikbaar te stellen, kwam door inspanning van toenmalig assembleevoorzitter Jenny Geerlings-Simons en toenmalig ondervoorzitter Melvin Bouva. De percelen die eigendom zijn van de bank zijn door de financiële instelling ter beschikking gesteld aan de vereniging. Conform de overeenkomst heeft de SPSB zich ertoe verplicht om de woningen tot een maximum van SRD 5.250.000 te financieren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina